Lobrede

Brammortish

KRJ-I HANN-I, YLA1

Rotu ja sukupuoli Hannover, tamma
Säkäkorkeus, väri 162cm, Musta
Syntynyt 19.02.2017, 25v
Rekisterinumero VH17-011-0184
Omistaja VRL-11983, Lobrede
Kasvattaja Klaus Rademann, Saksa
Painotus Kouluratsastus
Koulutustaso Grand Prix, 50cm

virtuaalihevonen / kuvat © BK-horses, thank you! / tuoja & luonne: Susiraja

Ramona on sellainen herkkä ja naisellinen Nainen, isolla N-kirjaimella ja kaikilla mahdollisilla asioilla höystettynä. Se ei siedä kovaa käsittelyä eikä isoa painetta, vaan antaa kuulua koko Kiinalle, ettei näin sovi kohdella hienoa leidiä. Ramonan jalat, niin etu- kuin takapäässäkin, heilahtavat sivuun salaman lailla, eikä tamma turhia varoittele. Jos joku on kyllin typerä kohdellakseen Hänen Majesteettiaan huonosti, on tämä typerys varmasti valmis kohtaamaan seuraukset! Liian kovat harjat ovat kauhistus, samoin liian räväkästi suoritettu hoitotoimenpide ja vain kengittäjä saa nakutella Ramonan kavioita. Kunhan tammaa vain kohtelee silkkihansikkain, harjaa sen asianmukaisen pehmeillä harjoilla (kura-aikaan kumisuka kelpaa, piikkisuka ei ikinä) ja toimii sen kanssa kaikin tavoin nätisti ja rauhassa, ei hannoverin kanssa ole ongelmia. Taluttaessa sitä ei sovi hoputtaa, vaan Ramona kävelee omaan arvokkaan rauhalliseen tahtiinsa.

Luonnollisesti Ramonaa on ratsastettava silkkihansikkain, eikä se siedä ratsastajaltaan virheitä. Tamma pakenee vääriä ja liian kovia apuja pystyyn hyppimällä, mikä ei ole tietenkään toivottu lopputulos. Ohjastuntuman tulee olla ehdottoman kevyt, ohjasotteiden pieniä ja pehmeitä, käden vakaa ja rauhallinen. Istunnalla ratsastus on paras keino saada Ramona toimimaan, mutta silloinkin ratsastajan pitää osata asiansa eikä tehdä asioita sinne päin. Pohjetta saa kyllä käyttää, kunhan se käy pehmeästi kyljessä ja irtoaa sitten. Päälle jäävä apu on tamman mielestä aivan yhtä tuomittava teko kuin pohkeella potkiminen, jonka tuloksena on jälleen pystyyn hyppivä hevonen. Kun Ramonaa ratsastaa pehmeästi, herkästi ja pienin avuin, se on oikein hyvä kouluratsu. Vaikka kaikki asiat eivät olekaan sille helppoja ja kivoja – piffit, paffit ja piruetit ovat vähän sellaisia työtä vaativia liikkeitä – se on kuitenkin yritteliäs, eikä kiukuttele vain sen vuoksi, että joutuu tekemään hieman haastavampia asioita.

Kunhan lastaaja antaa Ramonan mennä koppiin tai rekkaan omaan tahtiinsa – siis välillä pysähtyä ihmettelemään lastaussiltaa ja taivaan lintuja – se lastautuu oikein mielellään ja rauhassa. Tamma ei pahemmin välitä hevoskavereista rekassa, mutta kunhan kaverit on sidottu kyllin tiukkaan naruun eivätkä nämä pääse häiritsemään Ramonaa, on matkusturauha taattu. Kisapaikka ei paljoa tammaa häiritse vaan se nauttii päästessään esittämään parastaan suurelle yleisölle. Diiva mikä diiva, Ramona on aina parhaimmillaan kisoissa. Se tuntuu oikein flirttailevan yleisölle, kuinka hieno hän on, sitten tuomareille ja tamma nauttii toden teolla päästessään palkintojenjakoon ottamaan vastaan ruusukkeen ja laukkaamaan reippaasti kunniakierrokselle.

Sukutiedot

i. Barachiel
hann, rn, 166cm
evm
ii. Bayou Voodoo
hann, rn, 167cm
iii. Bainitzsch
iie. Hexerei
ie. Selestine
hann, km, 164cm
iei. Samarskite
iee. Nymphenie
e. Grimaura
hann, rn, 166cm
evm
ei. Grimmhelt
hann, prt, 174cm
eii. Gerhardair
eie. Kristall
ee. Hazellina
hann, rn, 165cm
eei. Haifisch
eee. Elektrisch

i. Barachiel oli 166cm korkea, ruunikko hannoverori. Barachiel aloitti kilpauransa 4-vuotiaana ja kiersi ympäri Saksaa laatuarvosteluissa. Parhaimmillaan ori sijoittui kärkikastiin, mutta välillä myös altaan syvään päähän. Barachiel oli luonteeltaan hieman ongelmallinen, sillä mikäli ori ei jotain asiaa halunnut tehdä, sitä se ei myöskään tehnyt. Ikää tullessa lisää, temperamenttinen ori rauhoittui hieman ja alkoi toimimaan ratsuna paremmin. Barachiella oli lennokkaat liikkeet sekä erinomainen kokoamiskyky, minkä takia GP-tason liikkeet eivät tuottaneet orille ongelmia. Barachiel kilpaili Euroopassa pääasiassa Intermediate II-luokkia, mutta starttasi myös pari Grand Prix starttia, sijoittuen molemmissa kohtalaisen hyvin. Ori oli siirtymässä kilpailemaan enemmän Grand Prix tason luokkia, mutta satutti jalkansa matkustus tilanteessa, minkä takia kilpaura sai päätteen. Barachiel oli tarjolla jalostukseen rajoitetusti ja varsoja orille syntyi kolmetoista kappaletta. Varsoilleen ori periytti hyvin laadukkaita liikkeitä, mutta myös lisäksi itsepäistä luonnetta. Barachiel varsat syntyivät eri puolille Eurooppaa. Ori lopetettiin 22-vuotiaana useiden sairauksien takia.

ii. Bayou Voodoo oli 167cm korkea, komean ruunikko, tuuheaharjainen hannoverori. Voodoo ei ollut kovin suuri liikkeinen, mutta luonne ja rakenne oli orille suotu erinomaiseksi. Voodoo oli kuuliainen, herkkä ja energinen ratsu, joka ei kuitenkaan kuumunut liikaa. Ori kantakirjattiin nuorena ensimmäisellä palkinnolla ja sai ratsastettavuudesta täydet kymmenen pistettä, eikä rakennepisteissäkään ollut valittamisen sijaa. Voodoo kilpaili kouluratsastuksessa ainoastaan vaativia luokkia, vaikka ori koulutettiin Intermediate tasolle asti. Jalostukseen oria tarjottiin useana kautena, mutta kohtalaisten liikkeiden takia kysyntä ei ollut suurta. Varsoja syntyi lopulta kolmekymmentäkaksi, joille jokaiselle ori periytti vahvaa laukkaansa sekä laadukasta rakennetta ja luonnetta. Varsoja syntyi pääasiassa Alankomaihin, jossa ori asui itse, mutta myöhemmällä iällä varsoja myytiin myös viereisiin maihin sekä Keski-Eurooppaan. Voodoo lopetettiin 24-vuotiaana pahasti kuluneiden hampaiden takia.

ie. Seletine oli näyttävä, 164cm korkea kimo hannovertamma. Selestinen päätä komisti suuri läsi sekä jokaisessa jalassa oli eri pituinen sukka. Luonteeltaan tamma oli käsiteltäessä temperamenttinen, mutta ratsuna kuuliainen ja kaikkensa yrittävä. Selestine kilpaili nuorena este- sekä kouluratsastuksessa, mutta lopulta lajiksi valikoitui kouluratsastus. Tamma kilpaili parhaimmillaan Grand Prix tasolla ja menestyi vaihtelevasti. Selestinen liikkeet eivät jättäneet ketään kylmäksi, ainakaan ravin osalta. Tamman ravi oli suuri liikkeistä, ratsastajalle tuskaista istua, mutta katselijoille erittäin hienon näköistä. Selestinen laukka sen sijaan oli hieman laiskan oloista, minkä takia kouluradoilla ei laukkaosuuksista herunut yleensä paljoa pisteitä. Tamma siirtyi 15-vuotiaana siitoskäyttöön, mutta koska jälkeläisiä ei aiemmin ollut teetetty olivat riskit suuret, mutta omistaja halusi riskeistä huolimattaan itselleen Pikku-Selestinen. Selestine ei alkuun meinannut millään tiineytyä, mutta lopulta synnytti terveen varsan ongelmitta. Tamma ei kuitenkaan tullut enää tiineeksi ja yksi varsa jäi myös ainoaksi jälkeläiseksi. Varsa oli luonteeltaan varsin emänsä tyylinen, minkä lisäksi Selestinen upea ravi oli nähtävissä jälkeläisestä jo varsavuosina. Tamma kuoli 23-vuotiaana sydänkohtaukseen.

e. Grimaura oli 166cm korkuinen, ruunikko, hannovertamma. Grimaura oli luonteeltaan ihmisystävällinen, helppo käsitellä ja herkkä sekä kuuliainen ratsastaa, minkä ansiosta kotitallillaan tamma oli suosittu. Grimauran liikkeissä tai rakenteessa ei ollut moitittavaa. Tammalla oli upea, lennokas ja joustava ravi, kolmitahtinen, vahva ja suuri laukka sekä etenevä, hyvän yliastunnan omaava käynti. Rakenteeltaan Grimaura oli juuri sopiva kouluhevoseksi, lihaksikas takaosa, kevyt etupää ja pitkät, sirohkot jalat sekä sopusuhtainen vartalo. Tamman aloitti kilpailemisen 4-vuotiaana, mutta kilpaura jäi lahjakkaan nuoren kanssa lyhyeksi. Grimaura kantakirjattiin 5-vuotiaana ensimmäisellä palkinnolla ja kuukausi kantakirjauksen jälkeen, tamma satutti jalkansa tarhassa. Pitkä sairasloma ei auttanut Grimauraa, minkä takia kuntoutus ratsuksi lopetettiin ja se siirtyi siitoskäyttöön. Tamma osoitti siitoshevosena lahjojaan ja hoiti tunnollisesti kaikki varsansa, joita syntyi yhdeksän kappaletta. Grimaura periytti varsoilleen pitkälti hyvää liikemekaniikkaa, minkä lisäksi suurin osa varsoista oli emänsä tavoin luonteeltaan hyväkäytöksisiä. Grimaura jouduttiin lopettamaan jo 19-vuotiaana, uusiutuneen jalkavamman takia.

ei. Grimmhelt oli punarautias, 174cm hannoverori. Täysin merkitön, nappisilmillä ja elävällä katsella varustettu Grimmhelt oli kuin satukirjasta napattu hevonen. Ori oli lahjakas kouluhevonen ja se kilpailikin parhaimpina parhaimmillaan Grand Prix tasolla, sijoittuen myös silloin tällöin. Grimmhelt oli erittäin sirorakenteinen ja muistutti melko paljon englantilaista täysiveristä, mutta omasi silti hyvän kyvyn koota itseään vaativimpiinkiin koululiikkeisiin. Luonteeltaan ori oli lojaali tutuille käsittelijöilleen ja toimi näiden kanssa aina kiltisti. Mikäli joku vieras yritti viedä Grimmheltia tarhaan tai ratsastaa tällä, ei ori liikahtanut mihinkään. Grimmheltia hoiti paljon sen omistajan 11-vuotias tytär, joka myös ratsasti kotona orilla paljon. Tytön ollessa selässä, ei Grimmhelt koskaan riehunut tai pelännyt mitään, mutta yhtään kokeneempien ihmisen kanssa ori kokeili heti, pystyisikö se luistamaan hommistaan. Grimmhelt oli kilpauran aikana tarjolla koko ajan jalostukseen, minkä ansiosta ori saikin kiitettävät 87 jälkeläistä. Varsat perivät osa isänsä liikkeitä, osa luonnetta, mutta joka ikisellä Grimmheltin varsalla oli mustat jouhet. Varsoja syntyi ympäri Eurooppaa, pääasiassa Keski-Eurooppaan. Ori lopetettiin vasta kiitettävässä 29-vuoden iässä, vanhuuden tuomien jalkavaivojen seurauksena.

ee. Hazellida oli ruunikko hannovertamma, jolta löytyi temperamenttia yhden hevoslauman edestä. Hazellida syntyi pienelle siittolalle, mutta se myytiin jo varsana yksityiselle omistajalle. Tamma osoittautuu ratsutuksen alkuajoilta heti vaativaksi yksilöksi ja peruskoulutus kesti kauan, minkä vuoksi laatuarvostelut unohdettiin kokonaan. Hazellida oli äärimmäisen herkkä, eikä sietänyt lainkaan ratsastajan epämääräisiä apuja tai kovia apuja. Käsiteltäessä tamma oli kaikkien kanssa toimiva, mutta ratsuna ongelmia oli ämpäritolkulla. Hazellida kisasi pääasiassa Intermediate I tasolla, mutta osasi teknisesti kaikki Grand Prix tasolla vaadittavat liikkeet, vaikkei kyseisellä tasolla yhtään kisasuoritusta suorittanut. Rakenteeltaan tamma oli melko raskas kouluhevoseksi ja sen siirtyessä jalostuskäyttöön, valittiin sulhoiksi mahdollisimman siroja yksilöitä, jotta jälkeläisille saataisiin kevyempi rakenne. Hazellidalle syntyi kaksi varsaa, mutta tamma ei ollut erityisen hyvä periyttäjä, eikä varsoissa ollut selviä piirteitä tammasta. Hazellida lopetettiin 18-vuotiaana suolikiertymän vuoksi.

Jälkeläiset

s. 20.07.2017 ori Blues Lee KTK-I, KRJ-I, HANN-I isä Blue Pretty Boy
s. 11.10.2017 tamma Krimhilde Lee KTK-II, KRJ-I isä Karminrot
s. 16.10.2021 tamma Grimonique Lee KTK-III isä Geldichman
s. 17.08.2023 tamma Dunkel Lee isä Defregger

Kilpailukalenteri

(40 sijoitusta, joista 7 voittoja)

02.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
04.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
05.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
07.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
10.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
11.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/40
20.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
23.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
23.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
25.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
25.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
01.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
01.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
02.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
04.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
04.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
05.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
05.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
06.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
07.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
08.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
08.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
09.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
10.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
11.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
11.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
13.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
13.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
16.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
20.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
20.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
21.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
21.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
22.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
25.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
25.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
26.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
28.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
01.03.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
04.03.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30

Päiväkirja ja valmennukset

21.01.2018 // kouluvalmennus // kirjoittanut Penelopeia

Ramona tamman kanssa aloitimme valmennuksen aivan yksinkertaisista perusasioista, eli herkistelimme sitä avuille simppelien siirtymisten avulla. Jo alkuverryttelyssä tuli selväksi että kyseessä oli erittäin herkkä hevonen, Ramona nimittäin reagoi välittömästi negatiivisesti kun ratsastajan käsi jäi aavistuksen liian vahvaksi. Itse tehtävät se suoritti kuitenkin hyvin, eikä varsinaisia ongelmia ollut ainakaan apujen läpisaamisessa. Mitä pienemmän avun tama sai sen tasapainoisemmin se teki siirtymisen, liian vahvasta avusta se alkoi välittömäsi nyppiä päällään ja tekemään hermostuneita sivuaskelia. Kun tamma oli saatu hyvin verryteltyä käynnissä ja ravissa aloimme nostamaan hieman laukkaa ja treenailemaan sitä. Aloitimme laukan temmonmuutoksilla, ja lisäsimme mukaan pian myös yksittäisiä vaihtoja. Ratsastajan oli tässä oltava tarkkana ettei jäisi pitämään kädellä vaan tekisi avut mahdollisimman nopeasti ja huomaamattomasti. Kerran ratsukolle tuli isompi erimielisyys, jonka seurauksena Ramona nousi hieman takajaloilleenkin. Tilanne purkautui kuitenkin nopeasti kun ratsastaja hellitti kädellä ja pyysi kevyesti jalalla eteen.

Valmennuksen loppupuolella teimme myös vaativampia tehtäviä, ja harjoittelimme myös sarjavaihtoja. Itse vaihdot olivat tammalle helppo nakki, oinastaan ratsastajan apujen ajoittamisessa oli välillä ongelmia. Tamma vaati koko ajan liki täydellistä ratsastusta, eikä sietänyt pientäkään virhettä satulan päältä. Vastalaukassa Ramona oli ajoittain hieman jäykkä, mutta kun pääsimme myös hieman työstämään sitä alkoi Ramona vetristyä ja laukka sujua myös vastalaukan muodossa. Valmennuksen lopetimmekin oikein hyvillä mielin, ja sovimme seuraavan treenikerran jo seuraavalle viikolle.​

28.01.2018 // kouluvalmennus // kirjoittanut Penelopeia

Luvassa oli Ramona-tamman ja tuon ratsastajan toinen valmennus minun opetuksessani, kun aiheena olivat sivuttaisliikkeet. Aloitimme kuitenkin alkuverryttelyssä rauhakseen, tehden siirtymisten ohella muutamia pohkeenväistöjä, taivutellen tammaa jo valmiiksi myöhempiä tehtäviä varten. Ramona oli tänään oikein hyvässä vedossa, ja tuntui liikkuvan alusta asti kuin pieni suihkukone energisesti ja elastisesti eteen. Otimme vielä muutaman laukannoston ennen varsinaisten tehtävien aloitusta, joiden aikana etsimme myös laukasta voimakasta ja energistä vaihdetta josta olisi helppo lähteä työstämään myös sulku- ja avotaivutuksia.

Aloitimme sivuttaisliikkeet kuitenkin käynnistä, tehden sulkutaivutusta pienen tehtävän osana. Taivutuksen jälkeen nostettiin laukka ja tehtiin pieni lisäys ennen siirtymistä raviin. Tulimme tätä tehtävää muutaman kerran, ja molemmilla kerroilla tamman työskentely oli suorastaan ihailtavaa. Ratsastajalla ei tänään ollut lainkaan vaikeuksia ratsastaa pienin avuin tammaa häiritsemättä, joten hevonen oli selkeästi parhaimmillaan. Lisäsimme tehtävän loppuun vielä avotaivutusta ravissa, ja tulimme sillä tavalla vielä muutaman kerran. Koska sivuttaisliikkeissä ei tuntunut olevan minkäänlaisia vaikeuksia uskalsin ehdottaa että treenaisimme näin lopputunnista vielä hieman siksak-sulkutaivutuksia keskihalkaisijalta. Näissä vaadittiin jo todella tarkkaa apujen käyttöä ja nopeaa reagointia, joten muutaman kerran jäi ratsastaja avuissaan hieman jälkeen ja ohjasotteet tulivat Ramonan makuun liian vahvoiksi. Tamma jäi tuolloin paikalleen jumpittamaan ja heittelemään päätään, mutta tehtävää päästiin jatkamaan heti kun ratsastaja tajusi hellittää kättä ja keventää otettaan hevoseen. Kolmatta kertaa ei kuitenkaan enää tullut, vaan loppuajan ratsukko työskenteli saumattomasti yhteisymmärryksessä. Pääsimme ottamaan aivan loppuun vielä siksak-sulkutaivutukset laukassakin, minkä ratsukko suoritti lähes tyylipuhtaasti.

05.02.2018 // kouluvalmennus // kirjoittanut omistaja

Alkuverryttelyt suoritettiin reippaissa merkeissä, Ramonan ollessa hieman turhankin energinen. Ratsastaja pidätteli parhaansa mukaan, mutta painetta ollessa liikaa, muuttui tamman etuosa turhan ilmavaksi ja vauhti päädyttiin jarruttelemaan mielummin muutamien väistöjen, kaarrosten ja avotaivutuksen avulla. Ramona tasoittui hiljalleen ja alkoi keskittymään suoritettavaan tehtävään. Tamma oli kuuliainen ja suoritti tehtävät tarkalleen pyydetyssä kohdassa, mutta ajoittain tahti muuttui turhan kiireiseksi ja kaarilla tamma lähti punkemaan lapa edellä. Ratsastaja korjasi ongelman nopeasti muutamalla puolipidätteellä ja nopealla pohkeen napautuksella. Laukassa lähdettiin tekemään aluksi pieniä pätkiä kokoamisia, minkä jälkeen oli tarkoitus suorittaa muutamat puolipiruetit. Ramona laukkasi hyvässä temmossa, energistä laukkaa ja otti kokoamisessa hienosti painoa takaosalleen. Laukkapirueteillä tamma suoritti tehtävän aluksi kiireisesti, mutta muutamien toistojen jälkeen piruetit alkoivat näyttämään hyviltä ja tahti säilyi samana koko pyörähdyksen ajan. Loppuverryttelyssä haettiin rauhallista tahtia ja tasaista tempoa, mikä saavutettiin melko nopeasti. Alkuvalmennuksesta ollut villi ja lentoonlähdössä ollut tamma oli rauhoittunut takaisin keskittyneeksi kouluratsastuksi.

14.02.2018 // päiväkirjamerkintä - älä koske mun takajalkoihin! // kirjoittanut omistaja

Ramonan vakikengittäjä satutti selkänsä, eikä päässyt paikalle laittamaan uusia kenkiä. Tamma on laatuaan "Älä koske mun jalkoihin" tyyppiä, joten kuka tahansa kenkääjä ei saa diivaprinsessan jalkoihin rautakenkiä kiinni. Yksi kengittäjäkokelas saatiin paikalle ja Ramonan nähdessä tämän, oli tammalla juuri sen näköinen ilme, että tänään minä olen oikein neiti. Etukengät laitettiin ensin ja suurempia ongelmia ei ilmennyt. Ramona yritti kiskoa hieman jalkojaan, mutta kengittäjän pitäessä vain kiinni riuhtomatta takaisin, rauhoittui tamma ja antoi kengittää. Takajalkojen osalta homma ei mennyt ihan strömssössä. Ramona ei antanut alkuun koskea toiseen takajalkaansa ja seppä sai väistä milloin viuhahtavaa jalkaa, milloin naamaa piiskaavaa häntää. Aikaa kului ja kului, mutta loppujen lopuksi kengät saatiin kuin saatiinkin jalkoihin. Sepällä hiki virtasi ja lievästi sanottuna katsominenkin kuumotti, joten nostakaamme kaikki hattua tälle urhealle kenkääjä yrittäjälle. Toivokaamme, että hän uskaltaa joskus toisestekkin kenkäämään hevosiamme, eikä luulee kaikkia tallin hevosia samanlaiseksi diivaprinsessa olen kuningatar älä käske muhun yhtään-tyypiksi, kuin mitä Ramona on.

06.01.2021 // päiväkirjamerkintä - kintussa haava // kirjoittanut omistaja

Klinikkapäivä, ah miten ihanaa. Ramona oli onnistunut tarhassa saamaan takajalkaansa sen verran näyttävän näköisen haavan, että jouduttiin lähteä klinikalle tsekkaamaan se, ettei syvyyttä olisi jänteeseen asti. Hieman varovaisesti tamma otti sille painoa, mutta ei kuitenkaan selkeästi ontunut. Kukaan ei ollut vapaaehtoinen lähteä sörkkimään haavaa kotoa käsin, sillä tamman tuntien sieltä olisi tullut kaviota päin naamaa. Hieman jo pelkäsin, ettei tähän tyttöön ihan normaali määrä rauhoitettakaan auttaisi, koska sen verran neiti se kuitenkin oli.

Juuri ostamani punainen uusi maasturi pääsi heti tositoimiin kun kävin hakemassa tallin takaa trailerin ja lastasimme kovan onnen leidimme kyytiin. Ramona katseli traileria epäuskoisen näköisenä, eikä ollut kovin yhteistyökykyinen menemään sinne, eikä ihme. Miesmuistiin tammaa oltu kuljetettu missään muussa kuin rekassa, joten traileri vaikutti varmasti ahtaalta kammiolta. Pienen tuumiskelun jälkeen Ramona kuitenkin uskoi, että tähän epämääräiseen kopperoon voi mennä ja käveli tyynen oloisena sisään. Puomit kiinni ja matkaan.

Kun pääsimme klinikan pihaan jäi hoitaja purkamaan Ramonaa kun minä lähdin käymään eläinlääkärin juttusilla. Sanoin suoraan eläinlääkärille, että tämä hevonen tarvitsee rauhoitetta ainakin tupla-annoksen ennen kuin pääsette kopeloimaan sitä jalkaa. Se on nimittäin semmoinen hevonen, että potkii muutenkin, saatikka sitten kun jalka näyttää krokotiilin syömältä ja on edes etäisesti kipeä. Eläinlääkärimme oli onneksi tuttu, joten hän ymmärsi että olin tosiaan tosissani. Ramona purettiin kyydistä ja tuotiin klinikan ovista sisälle. Oviaukossa tökättiin piikki suoneen vauhdista, koska usko siihen, että eka annos oltaisiin saatettu laitettua yhteisymmärryksessä oli olematon. Ramona reagoi piikkiin yllättävän rauhallisesti, ihan kuin se ei olisi suuremmin huomannut sitä.

Jätimme tamman karsinaan odottelemaan rauhoittumista ja kävimme läpi tehtäviä hoitoja. Tarkoitus oli aluksi puhdistaa haava ja sen jälkeen ultrata se. Jos huonosti käy ja haava on mennyt syvälle, joudutaan se huuhtelemaan ja pahimmassa tapauksessa pistämään hevonen leikkauspöydälle. Kerrattuani vielä kerran eläinlääkärille, että sitä kaviota saattoi tulla vaikka hevonen oli minkälaisessa unessa, siirryimme katsomaan olisiko lohikäärme jo rauhoittunut. Ramona nuokkuikin pää alhaalla karsinassa ja vaikutti olevan sen verran tokkurassa, että toivoa haavan hoitoon oli. Varmuudeksi vedin tammaa vielä hännästä sivulle, jotta se joutuisi siirtämään painoaan putsattavalle jalalle ja potkimisen riski pienentyisi.

Haava näytti ulospäin juurikin krokotiilin syömältä, mutta kun enimmät veret oli huuhdeltu pois ei alla näyttänyt olevan kuin yksi pidempi viilto. Verenvuoto oli onneksi tyrehtynyt. Haava putsattiin aluksi betadinella, jonka jälkeen sitä alettiin tutkimaan tarkemmin. Pintapuoliseltahan se onneksi vaikutti, mutta varmuuden vuoksi jalka vielä ultrattiin. Ramona oli koko hoidon ajan toisessa ulottuvuudessa eikä reagoinut ympärillä tapahtuviin asioihin mitään mikä helpotti mukavasti hoitoa. Ultra näytti vihreätä valoa, eikä vahinkoa syvemmältä löytynyt. Onni onnettomuudessa, haava näytti paljon pahemmalta mitä se oli. Epäonneksemme lääkäri kuitenkin totesi, että jalka pitää paketoida ja paketti purkaa vuorokauden päästä, jolloin se putsataan ja paketoidaan vielä uudestaan. Katsoin lakanan kalpeana lääkäriä ja totesin et eihän me saada siltä kotona sitä pakettia jalasta tai jos saadaan niin ei saada varmana takaisin. Eläinlääkäri toi meille kuitenkin kasan domosedan geelipaketteja, jotka olivat kotona käytettäviä rauhoittavia. "Yleensä käytetään puolikas tai yksi tuubi hevoselle, mutta tälle saatatte joutua kyllä pistämään kaksi tai kolme". Ohjeet ja lasku kouraan, hevonen virkoamaan ja odottamaan "innolla" kotiin paluuta sekä haavanhoito operaatiota.

Ramona herättyä se alkoi aluksi potkimaan pakettia jalastaan irti, mutta muutaman jalan heiluttelun jälkeen totesi yrityksen turhaksi ja luovutti. Hoitaja lastasi tamman kyytiin ja nyt klinikan päässä traileriin meneminen onnistui mutkattomammin. Nokka kohti kotia ja siellä sitten vetämään pitkää tikkua kuka ottaa huomenna ensimmäisen luodin ja hoitaa tamman jalan....