Lobrede

Entdeckungsreisende

ei meriittejä

Rotu ja sukupuoli Hannover, tamma
Säkäkorkeus, väri 175cm, Musta
Syntynyt 19.09.2017, 10v
Rekisterinumero VH18-011-0068
Omistaja VRL-11983, Lobrede
Kasvattaja Simon Jung, Saksa
Painotus Kouluratsastus
Koulutustaso Grand Prix, 60cm

virtuaalihevonen / kuvat © BK-horses, thank you

Enni on tallin hyvän mielen hevonen. Tamma on aina ongelmaton ja mutkaton jokaisessa tilanteessa, minkä lisäksi se on erittäin miellyttämishaluinen ja kiltti. Enni on rauhallinen hevonen, joka ei turhasta hötkyile ja onkin sen vuoksi niin erinomainen kilpahevonen kuin opetusmestari. Tämän tamman kanssa pahakin päivä muuttuu aurinkoiseksi. Vaikka Enni on varsin suurikokoinen, voi sen kanssa puuhailla myös perheen pienimmät turvallisin mielin. Tämän hevosen selkään voi laittaa kenet vain ja luottaa, että se huolehtii kyytiläisestään.

Hoitaessa Enni on varsin utelias ja rakastaa rapsutuksia sekä kerjää ruokaa. Mikäli tamma ylettää harjapakin luokse, se varmasti kaataa sen ja tutkii sisällön harja harjalta tarkasti. Enni seisoo paikallaan kiltisti myös käytävällä, vaikkei se olisikaan kiinni, eikä välitä vaikka ympärillä olisi härdelliä. Tamman jaloissa voivat myös lapset pyöriä, sillä Enni ei potki eikä säikähdä, vaikka joku ryömisi sen mahan alitse. Taluttaessa Enni tarvitsee hieman kokeneemman taluttajan, sillä se ei aina ymmärrä täysin omaa kokoaan ja kääntyy yhtä hitaasti kun risteilyalus. Tamma tulee tähdätä oviaukkoihin varusteet selässä tarkasti keskelle tai satula saattaa kokea kovan kohtalon oven karmien kanssa. Mitään pahaa Enni ei taluttaessa tee, mutta tamma vähän seilailee minne sattuu jos sille ei selkeästi osoita suuntaa minne kulkea.

Ratsuna tämä tamma on miellyttämishaluinen. Enni on kuuliainen ja reipas ratsastaa, mutta kokonsa vuoksi vaatii pitkän verryttelyn toimiakseen ideaalisti. Tammalla on todella suuret askellajit, mutta myös onneksi erinomaiset jouset, joten harjoitusravikaan ei kovin paljoa pomputa. Ennillä on keinuhevoslaukka, josta voisi nauttia koko päivän ja laukka onkin tamman vahvin askellaji. Kokoamista vaativissa tehtävissä tamma tarvitsee paljon ratsastajan tukea, eikä suorita vaativampia kokoamisliikkeitä ollenkaan, jossei saa apua ratsastajalta. Enni on herkkä istunnalle ja toimii hyvin pelkästää sen voimalla. Ajoittain tamma saattaa jäädä hieman raskaaksi kädelle siirtymissä, jolloin sitä joutuu muistuttamaan jalalla, että Ennin tehtävä on itse kantaa kroppansa. Tamma tekee aina ja välittömästi mitä siltä pyydetään, kunhan avut ovat tarpeeksi selkeät. Enni ei ole kyljistä herkin hevonen, minkä vuoksi sen kanssa saattaa joutua käyttämään astetta suurieleisempiä apuja.

Kilpailutilanteissa Enniä mutkattomampaa hevosta saa hakea. Tamma lastautuu mihin vain ja matkustaa kenen kanssa tahansa. Itse kilpailupaikoilla Enni on äärimmäisen rauhallinen, minkä vuoksi sitä suositaan etenkin kisareissuilla, joissa on mukana nuoria hevosia. Tamma on kisapaikoilla kuin kotonaan, minkä vuoksi sen kanssa on helppo verrytellä ja suorittaa kisarataa. Enni ei kiinnitä erityisemmin huomiota siihen mitä ympärillä tapahtuu ja keskittyy hyvin siihen mitä ratsastaja pyytää. Palkintojenjaossa tamma on myös tuttuun tapaan erittäin asiallinen eikä hötkyile, vaikka ympärillä olevat hevoset kävisivät kuumina.

Sukutiedot

i. Endlösung
hann, m, 177cm
evm
ii. Erklärungsnot
hann, m, 180
iii. Edvard
iie. Lisa
ie. Rosalie
hann, trt, 163cm
iei. Rosso
iee. Poltega
e. Feldzug
hann, trn, 169cm
evm
ei. Frey
hann, trn, 171cm
eii. Furioso
eie. Mabel
ee. Heiligera
hann, rt, 166cm
eei. Helno
eee. Helga

i. Endlösung oli upea suuri hannoverori, joka hyväksyttiin hannoverjalostukseen 5-vuotiaana ensimmäisellä palkinnolla. Ori sai erinomaiset pisteet niin rakenteesta kuin liikkeistään ja erityisesti se sai kehuja laadukkaasta laukasta ja korrektista rakeenteesta. Oria itseään ei koskaan suuremmissa määrin kilpailutettu, vaan se toimi pääsääntöisesti pelkkänä siitosorina. Jälkeläisiä Endlösungille syntyikin lähemmäs kolmesataa kappaletta ympäri Eurooppaa ja ori periytti vahvasti laukkaansa sekä jätti isokokoisia jälkeläisiä myös pienistä tammoista. Useampi Endlösungin jälkeläinen on kilpaillut hyvin tuloksin kouluratsastuksessa Grand Prix tasolla, jonka lisäksi sillä on muutama jalostuarvosteltu orijälkeinen. Ori lopetettiin 13-vuotiaana kun sen takaosa oletettavasti halvaantui ja Endlösung ei päässyt enää nousemaan ylös makuulta. Syytä takaosan pettämiseen ei löytynyt.

ii. Erklärungsnot oli kilpahevonen, joka nousi loistoonsa vasta vanhoilla päivillä. Ori oli nuoresta asti lahjakas, mutta suorittajana se oli kuuma ja suoritti epätasaisesti. Isot rikot kouluradoilla rokottivat pisteitä, vaikka teknisesti ori suorittikin tasokkaasti. Vasta 16-vuotiaana Erklärungnot alkoi suorittamaan ratoja tasaisesti, jolloin se rupesi myös sijoittumaan Grand Prix tasolla ja sijoituksen ori saikin miltei jokaisesta kilpailusta, johon se osallistui. Ori ei kuitenkaan ehtinyt kisata kuin kaksi kautta huipulla, kunnes se loukkaantui ja kilpaura jouduttiin lopettamaan. Erklärungsnot astui omistajansa siitostammat, jonka jälkeen se lopettiin 19-vuotiaana. Jälkeläisiä  orille syntyi vain neljä, eikä niistä yksikään noussut kilparadoille helppoja luokkia korkeammalle, mutta jalostuskäytössä orijälkeläiset olivat käytettyjä.

ie. Rosalie edusti erinomaista emätammalinjaa, mutta oli itse varsin vaatimaton ja tylsän ruskea merkitön hannovertamma. Rosalie kilpaili Saksassa Vaativa B ja A tason luokkia muutaman vuoden, kunnes se siirrettiin 9-vuotiaana jalostuskäyttöön. Kilpahevosena Rosalie oli tasainen suorittaja, mutta suorastaan laiska ja pohkeelle hidas ratsu, minkä vuoksi se ei menestynyt. Siitoshevosena tamman kyvyt nousivat esiin ja se jätti kasvattajalleen hienon rakenteen omaavia, isoja ja hyväluonteisia varsoja. Rosalie sai kahdeksan jälkeläistä, joista peräti kuusi on jalostusarvosteltu ja jotka olivat emänsä tapaan hyviä periyttämään laatua. Rosalie lopetettiin tiineenä 19-vuotiaana kohtutulehduksen seurauksena, jota ei saatu lääkitsemisyrityksistä huolimatta taltutettua.

e. Feldzug oli omistajaperheensä juniorin ensimmäinen kilpahevonen. Tamma myytiin 6-vuotiaana myyntitallilta omistajilleen, eikä sen historiasta ole tarkempaa tietoa, sillä Feldzug on oletettavasti vaihtanut nuorena omistajaa useamman kerran. Tamma aloitti kilpailu-uransa vuotta myöhemmin ja nousi nopeasti muutamassa vuodessa kilpailemaan Intermediate I tasolle asti tehden tasaista tulosta. Feldzug oli herkkä, näyttävä sekä varma suorittaja, minkä vuoksi se teki tasaisia, hyviä suorituksia ja keräsi useita voittoja. Omistajan lähtiessä opiskelemaan se kuitenkin myytiin siittolaan 11-vuotiaana. Tamma ehti kuitenkin saada vain yhden jälkeläisen, sillä se kuoli varsomisen jälkeisiin komplikaatioihin. Feldzugin ainoa varsa myytiin huutokaupassa heti puolivuotiaana varsin keskivertoon hintaan.

ei. Frey teki pitkän uran kilpahevosena. Ori aloitti kilpailemisen nuorten hevosten luokista jo 4-vuotiaana ja sen kilpaura jatkui aktiivisina 20-vuotiaaksi asti. Frey oli melko keskiverto ori liikkeiltään, mutta se nousi silti kilpailemaan Intermediate I tasolle asti ja teki tasaista tulostasoa. Frey oli karjas ori ja se oli äänekäs kisapaikoilla, eikä kukaan voinut olla huomaamatta sen saapumista paikalle. Omistaja ei kuitenkaan halunnut ruunata oria, sillä se pystyi keskittymään kilparadalla työhönsä. Pitkän kilpauran vuoksi orille ei syntynyt kuin viisitoista jälkeläistä, mutta se ei ollut periyttäjänä kummoinen. Varsat muistuttivat enemmän emiään kuin Freyaa. Ori lopetettiin 24-vuotiaana vanhuuden tuomiin vaivoihin.

ee. Heiligera aloitti kilpailu-uransa lupaavasti jo nuorena ja eteni kilpailemaan Vaativa A-tasolle asti. Tamma ei ehtinyt kuitenkaan kisata pitkään vaativalla tasolla saatuaan jännevamman 8-vuotiaana, jonka kuntoutumiseen jouduttiin käyttämään yli vuosi aikaa. Kuntoutuksesta huolimatta arvio jänteen kestämisestä kilpailukäytössä oli epävarmaa, minkä vuoksi Heiligera myytiin siitostammaksi. Heiligera sai lopulta kaksi jälkeläistä, sillä molemmat varsomiset olivat tammalle hankalia, eikä sitä enää haluttu tästä syystä astuttaa. Tamman kasvattaja osti hevosen takaisin itselleen ja loppuelämänsä Heiligera vietti pääasissa seurahevosena sekä satunnaisena lastenratsuna. Heiligera oli luonteeltaan kiltti ja rauhallinen, minkä lisäksi se nautti kaikesta saamastaan huomiosta. Tamma lopetettiin 22-vuotiaana kun sen yleiskunto alkoi heikkenemään.

Jälkeläiset

s. 20.11.2021 ori Heimatdichter Lee isä Heblos
s. 06.02.2022 ori Traumbild Lee isä Tragödie
s. 10.01.2024 tamma Terrorkobold Lee isä Treppenwitz

Kilpailukalenteri

(40 sijoitusta, joista 5 voittoja + 1 KRJ-cup sijoitus)

04.04.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/33
06.04.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/40
10.04.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/33
01.05.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/40
06.05.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/40
08.05.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/40
15.05.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/40
16.05.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/40
19.05.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/40
01.07.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/21
08.07.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/21
16.07.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/21
16.07.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/21
18.07.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/21
20.07.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/21
23.07.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/33
26.07.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/33
31.07.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/33
01.08.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/33
02.08.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/33
04.08.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/33
04.08.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/33
07.08.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/33
08.08.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/33
11.08.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/56
12.08.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 6/40
12.08.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/40
14.08.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/50
16.08.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/40
17.08.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/40
18.08.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/40
19.08.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/40
19.08.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 7/56
22.08.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/50
24.08.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/56
25.08.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 6/50
26.08.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/50
28.08.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 6/50
31.08.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/50
02.09.2021 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/50
31.10.2021 - KRJ-cup - Grand Prix - 4/177

Päiväkirja ja valmennukset

20.11.2021 // Kouluvalmennus // kirjoittanut omistaja

Ennin ratsastajana laukan työstäminen ja laukanvaihdot vaativat aina tarkkuutta ja johdonmukaisuutta. Enni on isokokoinen tamma, jonka kanssa työskentelyssä on otettava huomioon, että se tarvitsee kuuliaisuudestaan huolimatta paljon ratsastajan tukea. Aloitimme valmennuksen perusasioiden kertauksella. Ensiksi lähdimme tsekkaamaan, että Enni on hyvin kuulolla avuille. Pohjeavuille tamman tulisi oli herkkä, jotta laukka saataisiin pyörimään varmasti. Enni kuunteli hyvin istuntaan, joten pääasiassa keskityimme pohjeapujen tarkistamiseen. Enni reagoi alusta asti hienosti pohjeavuihin ja liikkui eteenpäin pehmeässä, rytmikkäässä laukassa. Tein muutamia kertoja siirtymiä raviin ja takasin laukkaan. Tamma suoritti siirtymiset hyvin ja laukannostot onnistuivat ongelmattomasti.

Valmennuksen aikana oli tarkoitus keskittyä erityisesti laukan kokoamiseen. Ennin suuri laukka vaati aina ratsastajan tukea, jotta tamma pystyi suorittamaan hyvin. Lähdimme kokoamaan aluksi tekemällä pieniä pätkiä suoralla uralla ja kun tämä onnistui, lähdettiin hakemaan laukkaa entistä lyhyemmäksi ja loppuideana oli suorittaa laukkapiruetti. Enni oli tänään varsin hyvä ratsastaa ja suoritti tehtävät alusta asti hyvin. Kokoaminen onnistui luontevasti ja kauaa ei tarvinnut peruasioita hioa, enne kuin pääsimme jo tekemään piruetteja. Enni pyörähti nätisti takaosansa ympäri molempiin suuntiin ja piruetit pysyivät symmetrisinä. Ratsastus tuntui helpolta, eikä hevosen tekemisessä ollut moitteen sijaa.

Seuraavaksi lähdettiin laukanvaihtojen pariin. Harjoittelimme vaihtoja suoralla uralla sekä kaarevassa linjassa. Enni reagoi hienosti pieniin apuihin, kun pyysin sitä vaihtamaan laukkaa. Jokainen vaihto onnistui ja ratsu tuntui tänään olevan poikkeuksellisen hyvä ratsastettavuudelta. Avut menivät hyvin läpi ja tamma suoritti tehtävät juuri pyydetyllä tavalla. Onnistuneiden vaihtojen kanssa ei lähdetty turhaan hinkkaamaan, vaan valmennus lopeteltiin onnistuneisiin suorituksiin. Loppuverryttelyksi ravailimme maneesia ympäri pidemmällä ohjastuntumalla ja annoin tamman edetä isompaa ravia, jotta se saisi venytellä kokoamisharjoitusten jälkeen. Ennin ollessa rento, siirsin sen käyntiin ja jäimme kävelemään loppukäynnit.

14.09.2023 // Vastoinkäymisiä varsomisessa // kirjoittanut

Mikään ensikertalainen tamma ei ollut varsojana. Kaksi varsaa se oli jo synnyttänyt ongelmattomasti, mutta tällä kertaa huomasin ettei kaikki ollut menossa ihan oikein. Tamma oli todella levoton ja kävi usein makuultaan, nousten kuitenkin aina uudestaan ylös. Soitin jo eläinlääkärille varmuuden vuoksi, että pääsisikö tulemaan kun tilanne näytti huolestuttavalta. Pian soiton jälkeen Enni kävi uudestaan makuulleen ja alkoi selvästi synnyttämään, mutta synnytys eteni aivan liian hitaasti verrattuna normaaliin. Lähdin tallille auttamaan tammaa ja odottamaan eläinlääkäriä. Onnekseni olin saattanut maailmaan reilu 70 varsaa, joten osasin jossain määrin auttaa.

Menin Ennin karsinaan seuraamaan tilannetta ja huomasin välittömästi, ettei varsa ollut tulossa oikein perin pihalle, sillä vain yksi jalka oli ulkona. Ei muuta kuin äkkiä lääkekaapille hakemaan hanskat ja kokeilemaan missä kohtaa toinen jalka kulkee, solmussahan se oli. Sain kuitenkin jalan käännettyä ja varsominen pääsi jatkumaan. Loppu sujuikin oppikirjan mukaisesti ja suuri tammavarsa saapui maailmaan. Varsan päästessä ulos, saapui myös eläinlääkäri paikalle. Enni vaikutti väsyneeltä ja se sai välittömästi kipulääkettä. Hain pakkasesta ternimaitoa sulamaan, sillä emästä itsestään ei nyt imettäjäksi ollut. Varsa ristittiin Tiffanyksi ja kauaa ei mennyt kun varsa nousi jo omille jaloilleen seisomaan.

Hoitaja tuli juottaamaan varsaa, kun me eläinlääkärin kanssa aloimme yrittämään saada Enni ylös. Muutaman ponnistuksen jälkeen tamma nousikin seisomaan ja vaikutti jo normaalilta. Hyvännäköisestä kunnosta huolimatta päätimme nesteyttää tammaa tipalla ja huuhdeltiin kohtu, jotta mitään tulehduksia ei pääsisi syntymään. Kun Enni vaikutti pirteältä ja varsa oli saatu juotua, jätimme tuoreen parivaljakon keskenään. Tamma rupesi välittömästi hoitamaan varsaansa ja osoitti olevansa loistava emätamma, pienistä vastoinkäymisistä huolimatta. Yksi uusi Lobredelainen hannover oli jälleen saapunut maailmaan <3