Lobrede

Blue Pretty Boy

KRJ-I, HANN-I

Rotu ja sukupuoli Hannover, ori
Säkäkorkeus, väri 164cm, Musta
Syntynyt 16.03.2017, 15v
Rekisterinumero VH17-011-0179
Omistaja VRL-11983, Lobrede
Kasvattaja Alena Seelenfreund, Saksa
Painotus Kouluratsastus
Koulutustaso Grand Prix, 50cm

virtuaalihevonen / kuvat © BK-horses, thank you! / tuoja: Katariina A. VRL-13828

Tallikäytävältä kajahtaa huuto "Kuka laittaa Pojun kuntoon ja vie kentälle?" ja samalla kaikki hoitajat häviävät nopeasti paikalta. Poju ei ole ilkeä tai erityisen vaikea, mutta harvinaisen vikkelä kinttuinen ja varomaton, minkä vuoksi sadasosasekuntin hitaammin reagoivat ihmiset saavat helposti mustat varpaat. Koska ori on varsin nopea, vaaditaan myös hoitajalta äärimmäisen hyviä refleksejä, jotta kaikki pysyvät elävien kirjoissa.

Hoitaessa Poju on levoton, eikä jaksa seisoa muutamaa sekuntia pidempään paikallaan. Hoitajan on hyvä olla varovainen ja tarkka, jottei jää orin jalkoihin tämän kiikkuessa puolelta toiselle, liiskaten kaiken alle jäävän. Steppikuninkaaksi kutsuttu Poju on kaikinpuolin kiltti, eikä pure tai potki. Ori on paras hoitaa ripeästi, niin kaikki osapuolet pysyvät tyytyväisinä ja ehjinä. Taluttaessa Pojulla on perinteiseen tapaan kiire, kiire ja kiire. Ori ei kuuntele erityisen hyvin jarrutteluja ja huitelee mielummin reippaasti hoitajan roikkuessa perässä kuin kävelee rauhassa vierellä ilman painetta.

Ratsastaessa Poju on äärimmäisen herkkä ja energinen. Ensimmäinen vartti ratsastuksesta menee siihen, että ori kipittää reippaasti pitkin kenttää, eikä jaksa keskittyä siihen mitä pitäisi tehdä. Kun enimmät energiat on saatu siitä pihalle, voi ratsastaja aloittaa vihdoin tekemään jotain tehtävää. Poju on kuuliainen ja yritteliäs, mutta sen kanssa on suoritettava jokainen puolipidäte tarkkaan läpi tai vauhtia pääsee kerääntymään. Ori alkaa helposti juoksemaan turhan energisesti ja loikkimaan paikallaan, minkä vuoksi Pojulla on oltava tekemista jatkuvasti. Orin käyttöjärjestelmä on omanlaatuinen ja sen käyttämiseen oppii vasta kun Pojun kanssa on tehnyt töitä pidemmän aikaan. Kun sen saa keskittymään ja pysymään rauhallisena, sujuvat tehtävät ilman suurempia ongelmia.

Normeistaan poiketen Poju on kisapaikoilla rauhallinen. Ori on aina innokkaana matkustamassa ja kävelee traileriin aina suoraan, matkustaen seurassa kuin yksin. Kilpailupaikoilla Poju vilkuilee ympäristöään jatkuvasti, mutta on rauhallisen oloinen, eikä normaaliin tapaansa kiidä paikasta a paikkaan b, vauhtimittarin ollessa tapissaan. Verryttelyssä ori on samanlainen ratsu kuin kotona eli ratsastaja saa olla tarkkana, ettei ratsasta kenekään yli virkeällä ratsullaan. Kilpailuradalla Poju toimii niin, miten se on verryttelyssä ratsastettu toimimaan.

Sukutiedot

i. Blue Moon
hann, m, 167cm
evm
ii. Above The Clouds
hann, m, 168cm
evm
iii. Up And Above
iie. Black Clound
ie. New Moon
hann, trn, 164 cm
evm
iei. Night Sky
iee. Make Me
e. Miss Little
hann, rt, 162 cm
evm
ei. Mister Boy
hann, prt, 170 cm
evm
eii. Charming
eie. Miss Sunshine
ee. Lady Lonely Locks
hann, rt, 157cm
evm
eei. Prince of Castle
eee. Seraphina

i. Blue Moon oli näyttävä pikimusta kouluhevosori, jonka päätä koristi iso läsi ja vasemmalla puolella oleva herasilmä. Blue Moon oli vaatimattoman pienen siittolan kasvatti, joka myytiin huutokaupassa edulliseen hintaan siittolan lopettaessa toimintansa. Ori oli huutokauppa hetkellä jo kolmivuotinen ja ostaja huomasi sen kapasiteetin jo silloin. Ratsukon alkutaipale ei kuitenkaan ollut helppo. Blue Moonilla oli hienot ja näyttävät liikkeet, mutta sen luonne ja äkkipikaisuus johti kouluradoilla helposti rikkoihin, minkä vuoksi sijoituksia ei tullut. Orin omistaja teki kuitenkin pitkäjänteisesti työtä ja kipusi lopulta Grand Prix radoille asti. Mitään menestyjää Blue Moonista ei koskaan tullut epävarmojen suoritusten vuoksi, mutta laadukkaiden liikkeiden vuoksi sitä suosittiin jalostuksessa. Orille syntyi viisikymmentäkaksi jälkeläistä, joista valtaosa nousi samalle tasolle kuin isänsä. Blue Moon jouduttiin lopettamaan jo vuosi jalostusuran alettua pahan liukastumisen tuomien vammojen vuoksi.

ii. Above the Clouds oli menestynyt ja suosittu siitosori. Above the Clounds oli nuorena erittäin menestynyt kouluhevonen. Ori sijoittui hyvin varsasta asti näyttelyissä sekä nuorten hevosten kilpailuissa ja laatuarvosteluissa. Above the Clounds kilpaili maanlaajuisesti nuorten hevosten luokkia ja sijoittui näissä hyvin. Koulutuomarit kehuivat etenkin orin hyvää työmotivaatiota sekä ilmavia liikkeitä. Orin laukka oli iso ja matkaavoittavaa, ravi ilmavaa sekä joustavaa, käynti tahdikasta ja puhdasta. Above the Cloundsin hyvin alkanut kilpaura jäi kuitenkin loukkaantumisen vuoksi kesken. Ori sai jännevamman ja kuntouttaminen olisi ollut pitkä prosessi sekä kuntoutuminen kilpatasolle oli epävarmaa. Kysyntää jalostukseen oli hyvän suvun sekä kisatulosten vuoksi, joten ori siirtyi siitoskäyttöön. Jälkeläisiä Above the Cloundsille syntyi lähemmäs kolmesataa ja periytti etenkin ilmavia askellajejaan. Ori lopetettiin jo 15-vuotiaana kun jännevamma alkoi vaivaamaan tätä.

ie. New Moon oli kovatasoisesta suvusta ja tammasta odotettiin suurta menestyjää, mitä siitä ei kuitenkaan tullut. New Moon oli laadukas, sillä oli tahdikas ravi ja jäntevä laukka. Kilpaura ei kuitenkaan koskaan päässyt starttaamaan sillä tamma jännitti kisapaikoilla ja muuttui radalla huonoksi ratsastaa. Useamman kymmenen kilpailun jälkeen kilpaurasta luovuttiin ja tamma siirrettiin jalostus käyttöön. New Moon oli erittäin hyvä luonteinen kotioloissa. Tammalla pystyi ratsastamaan kuka tahansa ja kun ensimmäinen tiineys päättyi luomiseen, sai New Moon vuoden toimia junioriratsastajien opetushevosena. Tamma oli hieman huono tiineytymään ja lopulta varsoja syntyi vain kolme. Tämän jälkeen omistaja ei enää halunnut yrittää ja käyttää rahaa epävarmoihin tuloksiin. New Moon siirtyi takaisin opetusmestarin hommiin ja oli ratsastuskäytössä 24-vuotiaaseen asti. Tamma lopetettiin 25-vuotiaana vanhuuden tuomiin vaivoihin.

e. Miss Little oli menestynyt koulusukuinen monitoimitamma. Miss Little päätyi jo nuorena varsana kenttäratsastustallille, jossa siitä lähdettiin kouluttamaan uutta kenttätähteä. Nuoruusvuotensa Miss Little kilpailikin kenttäratsastuksessa ja menestyi hyvin lajissaan. Tamma oli koulusukunsa vuoksi erityisen hyvä koulukokeessa ja sai aina hyvät prosentit jokaiselta radalta. Miss Little oli varma ja tasainen suorittaja, eikä liikettä tammalta puuttunut. Ensimmäisellä vaikealla maastoradallaan tamma kuitenkin kaatui maasto-osuudella esteellä ja tämän jälkeen kieltäytyi totaalisesti hyppäämästä kiinteitä esteitä. Miss Little myytiin eteenpäin kouluhevoseksi ja menestyikin siinä lopulta kiitettävin tuloksin. Tamma kilpaili parhaillaan Intermediate I tasolla ja teki tasaisen varmoja suorituksia, kuten kenttäaikana ja tämän vuoksi sijoittui usein. 15-vuotiaana tamma siirrettiin jalostuskäyttöön ja se sai viitenä peräkkäisenä kesänä varsan. Viimeinen synnytys oli tammalle haastava ja siitä johtuvien komplikaatioiden vuoksi Miss Little jouduttiin lopettamaan pian. Tamma oli hyvä periyttäjä ja kaikki sen varsoista päätyi kilpailemaan kouluratsastuksessa vähintään Intermediate I-tasolla.

ei. Mister Boy oli punarautias, 170cm korkea sirorakenteinen kouluhevosori. Mister Boy syntyi kouluhevostallille ja varsana huomattiin jo sen kapasiteetti verrattuna muihin saman vuotisiin varsoihin. Ori ei kuitenkaan menestynyt nuorena radoilla erityisen hyvin. Mister Boy oli herkkä ratsastaa ja helposti kuumui liikaa, minkä vuoksi rikkoi laukalle ja laukkasi koko ohjelman läpi. Pikkuhiljaan vuosien tuoma kokemus sekä sitkeä työ kuitenkin kannatti ja menestystä alkoi tulemaan. Kun ori rupesi tekemään puhtaita ratoja ilman rikkoja, alkoi menestystä tulemaan. Mister Boy lähti rytinällä menemään kohti kärkeä ja kilpaili pian Grand Prix radoilla. Ori teki pitkään hyvää sijoitusputkea, kunnes yhtäkkiä lopetti laukanvaihtojen tekemisen. Syy löytyi takapolvista, joihin oli tullut iän myötä muutoksia ja ori lopetti kilpailu-uransa siihen. Takajalkojen ongelmien vuoksi Mister Boyta pystyttiin käyttämään jalostukseen vain hieman, sillä pukille hyppääminen aiheutti ongelmaa. Lopulta jälkeläisiä syntyi vain viisitoista. Ori periytti pitkäjalkaisia ja hyvärunkoisia kouluhevosvarsoja. Mister Boy lopetettiin pari vuotta kisauran loputtua 14-vuotiaana kun takajalat alkoivat aiheuttaa ongelmia arjessa.

ee. Lady Lonely Locks oli menestynyt rautias kouluhevostamma, vaikka säkäkorkeutta sillä ei ollut kuin 157cm. Lady aloitti kilpauransa myöhässä ikäisiään nähden, sillä tamma sai nuorena lievän jännevamman toisen hevosen potkusta. Omistajat antoivat Ladyn kuntoutua rauhassa ja teettivät sillä samalla pari varsaa, jotka jäivät lopulta sen ainoiksi. Kun tamma lopulta saatiin kuntoutettua ja kilparadoille, huomattiin sen kapasiteetti välittömästi. Ladyn liikkeet olivat hienot ylöspäin suuntautuvat ja niissä oli kaikissa hyvä voimakas tahti. Tamman kaikki kolme askellajia oli yhtä vahvoja, eikä sillä ollut ratsastajan mukaan minkäänlaisia puolieroja eli työskentely Ladyn kanssa oli vaivatonta. Tamma kilpaili pääasiassa Intermediate I ja II-tasolla, mutta starttasi myös muutaman Grand Prix luokan, sijoittuen molemmissa. Kilpaura jäi kuitenkin lyhyeen kun jalka, jossa aiemmin oli jännevamma ollut, alkoi oireilemaan aktiivitreenissä. Lady siirrettiin siitoskäyttöön, mutta tamma ei enää tiineytynyt. Lady jäi viettämään kotitallilleen eläkepäiviä ja teki muutaman kerran viikossa töitä opetusmestarina nuorille ratsastajille, jolloin vanha vamma ei sitä vaivannut. Lady lopetettiin 21-vuotiaana kun sillä alkoi olla ongelmia päästä makuulta ylös ja tamman kunto selkeästi huononi.

Jälkeläiset

s. 20.07.2017 ori Blues Lee KTK-I, KRJ-I emä Brammortish
s. 22.08.2017 ori Bach Lee KRJ-II emä Nordlicht
s. 10.05.2021 tamma Buschwindrös Lee emä Dereyalé
s. 09.01.2022 ori Böse Lee emä Kerssenbruch

Kilpailukalenteri

(40 KRJ-sijoitusta, joista 10 voittoja)

02.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/40
02.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
04.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
04.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/40
05.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
07.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
07.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 6/40
10.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/40
11.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/40
11.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/40
13.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/40
14.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
15.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
16.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 6/40
18.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
24.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/40
24.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
30.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
31.08.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
02.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30

03.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
04.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
04.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
05.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
05.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
07.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
08.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
09.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
09.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
10.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
11.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
12.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
12.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
17.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
17.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
18.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
19.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
28.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
29.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
29.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30

Päiväkirja ja valmennukset

11.07.2017 // Blue Pretty Boy is here! // kirjoittanut omistaja

Blue Pretty Boy tuotiin toiselta puolelta Saksaa suoraan kasvattajalta välittäjän kautta. Katariinan kanssa oltiin sovittu, että etsittiin uutta hannoververta Lobredeen. Hakusessa oli rautias, rauhallisen luonteen omaava ja iso kokoinen kouluori. Noh, Katariina soitti ja ilmoitti, että löysi nuoren mustan orin, joka oli luonteeltaan varsin vauhdikas, minkä vuoksi kouluratsastajat ovat heittäneet hanskat tiskiin orin kanssa. Vastaus oli kieltävä, mutta kun hinta kuultiin, alkoi kiinnostus herätä ja haasteita kaipaa jokainen, joten nyt tallin pihaan kaarsi tummanpunainen mersu traileri perässä.

Blue Pretty Boyta oli kutsuttu edellisellä omistajalla nimellä Dummkopf eli näin suomeksi sanottuna Tumpelo. Suomalaisen suuhun turhan vaikea ja herra nimettiin perussuomalaisella nimellä Poju. Halusin ottaa orin itse trailerista pihalle, virhe! Helpommalla olisi päässyt kun olisi viskannut yhden hoitajista narun perään roikkumaan. Poju tuli trailerista pihalle erittäin vauhdikkasti ja pihallakin oltiin lentoon lähdössä. Onneksi olin ottanut liinan talutusta varten, sillä normi riimunnarulla olisi oltu pulassa. Poju puuskahti muutaman kerran katsoaessaan ympärille ja hetken kävelytyksen jälkeen rauhoittui jo hieman. Saas nähä otinko liian suuren palan kakusta ja joudutaanko orin kanssa ongelmiin. Tai sitten tehdään Pojusta jokaisen unelma hevonen, musta ori nyt on joka tapauksessa cool, vaikka se seisoisi vain tarhassa koristeena!

19.07.2017 // Millainen Poju todellisuudessa onkaan? // kirjoittanut omistaja

Poju on aiheuttanut saapumastaan asti jos jonkinmoista ongelmaa. Ensimmäisenä päivänä se karkasi hoitajalta tarhamatkalla ja neljä tallilaista sai olla sitä pyydystämässä parinkymmenen minuutin ajan, ennen kuin ori saatiin kiinni. Vikkelä se on kintuistaan kuin mikä, eikä aivan täysin tyhmäkään! Poju saatiin tarhaan, mutta reilun puolen tunnin päästä päätti rämäytti puuaidoista ja sähkölangoista läpi. Tai niin siis luultiin, mutta tosiasiassa ori olikin hypännyt 120cm aidasta yli, estehevosainesta ehkä? Ensimmäinen ratsastus oli suorastaan katastrofi. Poju ei jaksanut keskittyä lainkaan, se tikitti kuin shetlanninponi ja hävisi aina alta kun pikkasen pohkeella hipaisi. Toinen ja kolmas ratsastuskerta oli täysin samanlainen. Tässä vaiheessa olin heittämässä jo hanskat tiskiin ja soittamassa jollekin kuka orin huolisi pihankoristeeksi. Ori taisi lukea ajatukseni.

Ajattelin kokeilla vielä kerran ratsastaa Pojulla ja kyllä olin puulla päähän lyöty, kun hevonen ei hävinnytkään alta. Ori oli todella herkkä avuille ja kiireinen, mutta jaksoi jo keskittyä lyhyitä aikajaksoja. Muutamat kootut pätkät saatin mentyä ja tehtyä muutaman laukanvaihto ilman, että alla räjähti katapultti. Laitoin hyvän tuurin piikkiin, mutta koska kaksi seuraavaakin kertaa olivat samanlaisia, annoin Pojulle jo vähän toivoa. Ehkä tästä saisi mukiinmenevän kouluhevosen? Ehkä siitä saisikin jonkun näköisen kisahevosen tai ainakin mainion opetusmestarin kärsimättömille ratsastajille? Saa nähdä mitä tästä uljaasta mustasta vielä tulee. Poju on osoittanut itsensä kuitenkin laadukkaaksi hevoseksi, vaikka onkin varsin hätäinen luonteeltaan.

24.07.2017 // Kyllä siitä vielä kouluhevonen tulee // kirjoittanut omistaja

Poju on edistynyt muutaman viikon aikana todella paljon. Ori on alkanut ratsastaessa rauhoittumaan ja jaksaa keskittyä työskentelyyn jo pidempiä pätkiä. Kisoihin ollaan valmistauduttu ja treenattu grand prix ratoja, eikä enää suurempia rikkoja ole tullut. Orista löytyy kyllä liikettä vaikka muillekkin jakaa ja kun Poju jaksaa keskittyä, on se vallan mainio kouluratsu, joka tekee työtä käskettyä. Kilttikin kaiken päälle ja antaa ratsastajan virheitä anteeksi, vaikka toki reagoi niihin. Hätäinen ori on edelleen, mutta kun tahtia saadaan vähän rauhoitettua niin Pojusta tulee varmana oikea ruusukekone. Näyttävähän ori on ainakin, vaikka ei aina ihan parhaimpia suorituksiaan saisi esiin. Tästä edetään pikkuhiljaan ja aletaan kisailemaan, niin eiköhän Pojusta jonkinnäköinen kouluhevonen saada.

03.08.2017 // Kouluvalmennus apupuomien kera // kirjoittanut Sippe

“Tuo rintakehää vähän enemmän eteen, avaa lonkkia ja pidättele sitä vatsalihaksilla vieläkin paremmin”, neuvoin liiankin reippaasti ravaavan Pojun selässä keventelevää Oonaa. Ratsukko teki parhaillaan lumiukko-tehtävää, ja olin asettanut jokaisen ympyrän toiselle puoliskolle pitkät ravipuomit. “Hyvä, nyt on jo paljon parempi”, kehuin ratsastajaa. Poju mutusteli kuolainta keskittyneen näköisenä ravatessaan valoisassa maneesissa. Takajalat polkivat syvälle vatsan alle, ja hevonen asteli sopivan tahdikkaasti. Ennen puomeja Oona teki aivan pienia puolipidätteitä, ja antoi Pojun sitten venyttää askeltaan puomien yli. “Oikein hyvä, kehu!”, sanoin Oonalle hänen laukatessaan Pojulla ympyröillä. Olin ottanut joka toisen puomin pois, jotta niitä voitaisiin tulla laukassa. Poju liikkui nyt jo paljon rauhallisemmin kuin valmennuksen alussa, ja pärskähteli tyytyväisenä. Jonkin ajan kuluttua ratsukko sai siirtyä onnistuneen tunnin jälkeen loppuravailemaan, ja Poju sai venytellä selkäänsä paljon laukkaa ja ravia sisältäneen ratsastuksen jälkeen.

10.02.2021 // Kouluvalmennus // kirjoittanut omistaja

Valmennettavana ratsuna oli musta hannoverori, joka vaikutti varsin energiseltä hevoselta. Ratsukko oli ravaillut tovin ennen valmennusta, kuten olimme ratsastajan kanssa sopineet puhelimessa. Aloittelimme valmennuksen kolmikaarisella kiemurauralla, jonka suoristus kohdassa tehtiin aina pysähdys. Poju liikkui hyvin omalla moottorilla ja kuunteli hyvin pohjetta, mutta jarru oli selvästi jäänyt kotikarsinaan. Käskin ratsastajaa peruttamaan orilla pariin otteeseen, jotta se kuuntelisi pidätteitä paremmin. Kaarilla Poju taipui hienosti pohkeen ympärille ja kulki hyvällä tuntumalla, mutta pysähdystä tehdessä ori jännittyi ja karkasi kuolaintuntumalta. Käskin ratsastajaa valmistelemaan Pojua paremmin, jotta pysähdys onnistuisi. Parin yrityksen jälkeen alkoi myös pysähdykset onnistua siistin näköisesti. Ravista siirryttiin laukkaan ja laukassa lähdettiin alkuun kokoamaan uraa pitkin mennessä. Ori oli mukavan energinen, mutta keskittyi kokoamiseen kuuliaisesti, minkä ansiosta laukka saatiin nopeasti laadukkaaksi. Kun myötälaukan kokoaminen onnistui, sirrryttiin työskentelmään vastalaukan pariin. Poju kulki myös vastalaukassa hyvin paketissa ja teki kaarrokset hyvässä tasapainossa. Laukkaa siirryttiin seuraavaksi treenaamaan kahdeksikolle, mutta tällä kertaa tehtiin aina laukanvaihto lennossa keskipisteessä eli I-kirjaimessa. Ensimmäinen vaihto ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan ja Poju kiihdytteli vauhtia omine lupineen. Ratsastaja kokosi orin kuitenkin takaisin nopeasti ja jatkoi tehtävää. Vaihdot onnistuivat kerta kerralta paremmin ja useamman siistin vaihdon jälkeen annoin ratsukolle luvan siirtyä loppuverryttelyjen pariin. Poju oli tässä vaiheessa mukavan rento ja letkeä, minkä vuoski ratsastaja ei ravaillut oria kuin hetken eteen alas. Pojun kulkiessa hyvällä tuntumalla ja ollessa kuulolla, niin jarrujen kuin kaasun suhteen, siirtyi ratsukko käyntiin.

05.01.2021 // Arkipäivä Pojun näkökulmasta // kirjoittanut omistaja

Päiväni alkaa kaura-annoksella, joksenkin turhan pienellä. Sen jälkeen kun aktiivinen metallilaatikossa matkustaminen on jäänyt pois, on aamukaurojen määrä jostain kumman syystä puolitettu ja tuntuu, että niistä verotetaan koko ajan lisää. Puhuvat jostain "turhan villi" termistä, mutta enhän minä oli viimeisten kuukausien aikana ottanut ratsastaessa lähtöjä kuin maksimissaan pari kertaa tunnissa? Kun aamuheinät ja kaurat on syöty, puetaan päälleni viitta ja hoitaja vie minut ulkoilemaan. Tallista ulos päästessäni luonnollisesti iloitsen, mutta kaksijalkaiset eivät koskaan ole tätä arvostaneet vaan nykivät narusta ja käskevät minua kävelemään. Kävelemään! Juurihan olen seisonut koko yön karsinassa, joten todellakin ansaitsen iloita koipien oikomisesta. Tarhaan päästyäni jatkan tietenkin ilakointia ja siellä kukaan ei ole kieltämässä. Pihtaroin, laukkaan, hirnun hieman tammojen perään jotka silloin tällöin kulkevat ohi ja lopulta jään vain nautiskelemaan ulkoilmasta sekä hyvällä tuurilla auringon paisteesta. Jossain vaiheessa minut haetaan sisälle ja siellä vastassa on heinät. Ruoka houkuttaa riehumisen jälkeen, joten toki kiirehdin talliin äkkiä, mutta jälleen kerran taluttaja nykii narusta, että hiljempaa pitäisi mennä. Ei saa juosta ulos eikä saa juosta sisään, mikä logiikka tässä on?

Päiväheinät nautiskeltuani tykkään ottaa nokoset. Ihmisiä kummastuttaa tapani nukkua keskellä päivää, mutta koska he ovat tähän oppineet, eivät he tule häiritsemään. Kun olen päässyt päiväunilta ylös pääsen liikkeelle ratsastajan kanssa. Koska olen jo aamupäivällä riehunut tarhassa, pystyn keskittymään ratsastajan kanssa työskentelyyn. Ei vauhti minusta kyllä koskaan lopu, mutta meno voi olla hieman hillitympää kuin mitä ulkotarhassa. Muistan kuitenkin aina paristi ratsastuksen aikana piristää itseäni pyrähtelyillä, mutta tätäkään tapaa ei kaksijalkaiset oikein ymmärrä tai arvosta. En ole päässyt ihan perille mitä he minulta haluavat, mutta ainakin silloin kun suoritan kiltisti ja nätisti he taputtavat. En ole kuitenkaan mikään "kiltti ja nätti", vaan minussa on särmää! Jos he eivät siitä tykkää niin ei kiinnosta, teen kuten itse haluan ja joskus esitän vain, että kuuntelisin heidän käskyjään. Ratsastuksesta päästyäni saamme jälleen ruokaa ja loppu vuorokausi meneekin karsinassa chillaillessa sekä odottaessa uusia heinäannoksia. Joinain päivinä toki pääsen ulkoilemaan vielä toisenkin kerran, mutta pimeällä tai hämärällä en tykkää ulkona olla, minkä vuoksi iltatarhailu ei kaikkina vuodenaikoina kuulu ohjelmistooni. Kaiken kaikkiaan aika lungia elämää siis elelen!