Lobrede

Applemania

KRJ-I, HANN-I, YLA1

Rotu ja sukupuoli Hannover, tamma
Säkäkorkeus, väri 164cm, Ruunikko
Syntynyt 09.05.2016, 25v
Rekisterinumero VH17-011-0252
Omistaja VRL-11983, Lobrede
Kasvattaja Olivia Smith, UK
Painotus Kouluratsastus
Koulutustaso Grand Prix, 60cm

virtuaalihevonen / kuvat © Franz Venhaus lisenssi

Applemania alias Omppu on oikea tammamaisuuden perikuva. Tämän hevosen kanssa saa päivittäin neuvotella kaikesta mahdollisesta, niin riimun laittamisesta kuin ratsuna toimimisesta. Omppu ei suoranaisesti ole ilkeä, mutta vaikea ja turhan tammamainen ainakin ajoittain. Kun tamman kanssa pääsee yhteisymmärrykseen, toimii se oikein hyvin, mutta toimiaakseen täydellisesti Omppu vaatii aikaa sekä oikeanlaisen ihmisen parikseen, joka ymmärtää tämän herkkää sielua.

Hoitaessa Omppu on uhittelijatyyppiä, mutta ei todellisuudessa koskaan tee mitään. Tamma narskuttelee hampaitaan yhteen, kolisuttaa karsinan kaltereita ja polkee takajalkaa maahan, mutta uhittelua pidemmälle se ei koskaan mene. Omppu on kyljistään herkkääkin herkempi ja mikäli kovalla harjalla koskee neidin kylkiä, väistää tamma varmasti nopeasti karkuun tai vaihtoehtoisesti hoitajan päälle. Taluttaessa Omppu on oikea laiskamato, eikä sillä ole kiire mihinkään. Perässä tammaa on turha vetää, sillä silloin vauhti hidastuu entisestään. Mikäli johonkin on tarkoitus lähteä, voi Ompun kanssa varata tuplasti aikaa kävelyyn, mitä muiden hevosten kanssa menisi.

Ratsastaessa Omppu on yksi suuri mysteeri. Tamman suuhun ei saa alkuun ottaa oikeastaan minkäänlaista tuntumaa vaan tulee keskittyä siihen, että Ompun saa liikkumaan. Alkuun tamma voi olla erittäinkin laiska, mutta potkimalla siihen ei liikettä saa tai pelkästään takaosa nousee tiuhaan tahtiin. Kun Ompun saa liikkumaan eteenpäin, voi sitä pikkuhiljaan alkaa pehmittämään suusta ja loppujen lopuksi tamma hyväksyy kuolaintuntuman ja alkaa toimimaan. Ompun kanssa tulee pitää huoli, että se pysyy koko ajan energisenä, sillä mikäli tahti pääsee hiipumaan, muuttuu se edestä jälleen kankeaksi ja vaikeaksi ratsastaa. Ompun rentoutuessa se on varsin vastaanottava hevonen, joka kuuntelee avut hyvin ja suorittaa pyydetyt asiat ilman sen suurempia pullikointeja.

Kilpailutilanteissa Omppu käyttäytyy asiallisesti. Lastaukseen on hyvä varata aina hetki aikaa, sillä tamma ei kävele koppiin suoraan vaan tarvitsee aina miettimisajan, voiko sinne traileriin tai rekkaan astella. Tamma matkustaa mieluiten yksin, mutta ei aiheuta härdelliä, vaikka joutuisi tyytymään matkaseuraan. Kilpailupaikalla Omppu on oma hidas itsensä ja lyllertää hoitajan perässä sinne minne pyydetään. Verryttelyssä tamma on oma herkkä itsensä ja radalla Omppu toimii juuri sillein, millaiseksi se on saatu verryttelyssä ratsastettua. Oikotietä onneen ei tamman kohdalla löydy, joten mikäli verryttelyyn ei päästä ajoissa tekemään hyvää pohjatyötä, ei kilpailusuorituskaan todennäköisesti ole silmiä hivelevän kaunis.

Sukutiedot

i. Amaretto
hann, rn, 165 cm
evm
ii. Alivo
hann, m, 171cm
iii. Ascot
iie. Lisette
ie. Sonya
hann, rn, 164cm
iei. Socrates
iee. Libya
e. Cherrymania
hann, rt, 162 cm
evm
ei. Candyman
hann, rnkm, 167cm
eii. Cicco II
eie. Lollypop
ee. Strawberry
hann, rt, 160cm
eei. Savage
eee. Berry Blues

i. Amaretto tunnettiin paremmin nimellä nallekarhu. Ruunikko ori koristettuna isolla valkopäällä oli kaunis näky, minkä lisäksi luonne Amaretolla oli kultaa. Ori syntyi yksityiselle kasvattajalle ja oli tämän omistuksessa koko elämänsä. Nuorena Amaretto lähti ammattiratsuttajalle ja jäi kilpailemaan tämän kanssa. Orilla oli kolme hienoa askellajia, mutta etenkin sen suuri laukka oli omaa laatuaan. Amaretto oli tasainen ja varma suorittaja, joka menestyi Grand Prix-tasolla asti. Ori kahmi useita suurkilpailupalkintoja nimiinsä ja teki pitkän kilpailu-uran 18-vuotiaaksi asti. Amarettoa ei oltu kilpailu-uran aikana tarjottu ollenkaan jalostukseen, joten kysyntää oli reilusti silloin kun ori siirtyi täysin siitoskäyttöön. Amaretto ehti kuitenkin astua vain yhden kauden, sillä se loukkasi takajalkansa vakavasti vuotta myöhemmin siitosuran alettua. Ori oli pitkään sairaslomalla ja toivuttuaan sitä ei enää uskallettu lähteä hypyttämään pukille, ettei takajalka vaurioituisi uudelleen. Jälkeläisiä orille ehti syntyä 59 kappaletta, joista moni on menestynyt Grand Prix-radoilla isänsä tavoin. Amaretto vietti rauhalliset eläkepäivänsä kasvattajansa luona ja se lopetettiin vasta 28-vuotiaana kotilaitumelleen. Eläkevuotensa ori vietti pääasiassa oloneuvoksena sekä satunnaisesti omistajan lastenlasten talutusratsuna, johon se kiltin luonteensa vuoksi sopi oivasti.

ii. Alivo oli näyttävä musta hannover, joka oli kuitenkin rakenteeltaan varsin raskas. Orilta odottettiin kouluratojen suhteen paljon ja liikettä Alivossa olikin kolmen hevosen verran. Orin raskas, jopa työhevosmaiseksi haukuttu rakenne toi kuitenkin haasteita kokoamista vaativille radoille, eikä Alivo menestynyt mitenkään erityisen hyvin korkealla tasolla. Ori koulutettiin Grand Prix-tasolle asti ja se starttasi muutamia kilpailuja, mutta koska menestys ei ollut kummoista, keskityttiin orin kanssa helpompiin luokkiin. Alivo oli tasainen ratsastaa ja luonteeltaan äärimmäisen kiltti, minkä vuoksi se päätyi juniorin kilpahevoseksi. Ratsukko menestyi Prix St. Georges-tasolla ja saivat myös edustuspaikan EM-kilpailuihin. Ori ei kuitenkaan koskaan startannut edustus-starttiaan, sillä ontui kilpailupäivänä ja täten jäi pois kilpailusta. Alivolla todettiin lievää nivelrikkoa, minkä vuoksi se siirtyi kilparadoilta lopulta kokonaan sivuun. Oria tarjottiin jalostukseen kotipaikkakunnallaan ja sille syntyi parikymmentä jälkeläistä. Alivon periytti vahvasti kilttiä luonnettaan ja sen vuoksi sitä myös jalostukseen suosittiin kipakammilla tammoilla. Alivo jouduttiin lopettamaan jo 18-vuotiaana kun nivelrikko rupesi oireilemaan pahemmin.

ie. Sonya oli erittäin sirorakenteinen ja luonteeltaan kuumakalle tamma. Tamman siro rakenne rajoitti ratsastajaksi vain pienikokoisia naisia, sillä moni ratsastajana näytti epäsopusuhtaisen isolta sen selässä. Sonya kilpaili useamman vuoden Grand Prix-tasolla, mutta melko vaihtelevilla tuloksilla. Herkkyytensä vuoksi tamma teki helposti radalla rikkoja, mikäli ratsastaja teki pienenkin virheen. Onnistuneella radalla Sonya oli helposti sijoituslistan kärkipäässä. Tammalla oli hienot ja lennokkaat askellajit, mutta etenkin laukastaan se sai tuomareilta kehuja. Sonya siirtyi jalostuskäyttöön 13-vuotiaana kun sen ratsastaja lopetti kilpailu-uransa, eikä uutta ratsastajaa enää lähdetty etsimään. Tamma ehti synnyttää valitettavasti vain yhden varsan, sillä se menehtyi synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin. Sonyan ainoa varsa peri kuitenkin emänsä laadun ja tämän vuoksi tamman menehtymistä etenkin harmiteltiin, koska sillä olisi ollut annettavaa kilpauran lisäksi jalostuspuolella.

e. Cherrymania oli parempi siitostammana mitä kilpahevosena. Tamma aloitti kilpauransa lupaavasti, mutta vaativuustason noustessa se rupesi haastavaksi ratsastaa eikä enää suorittanut oman tasonsa mukaisesti. Cherrymanialla oli hyvä kokoamiskyky ja muutenkin liikerataa Grand Prix radoille asti, mutta koska luonne oli mitä oli, ei tamma lopulta kilpaillut vaativa b ja a-luokkia vaativampia ratoja. Cherrymania siirrettiin 12-vuotiaana siitoskäyttöön ja oli emänä vallan mainio. Tamma tiineytyi hyvin, hoiti varsansa aina huolellisesti ja varsoi ongelmitta. Varsoja Cherrymanialle ehti syntyä yhteensä 9 kappaletta, ennen kuin sen siirtyi jalostuspuuhista eläkkeelle. Tamma periytti hyvin laadukasta liikemekaniikkaansa, mutta myös etenkin tammavarsoille kipakkaa luonnettaan. Varsat saatiin kuitenkin hyvin myytyä ja niistä suurin osa päätyi ammattilaisten alle ja ovat menestyneet kilparadoilla emäänsä paremmin. Cherrymania lopetettiin 23-vuotiaana kun se rupesi laidunkauden jälkeen ilmojen kylmetessä jäykistymään ja makuulta nouseminen kävi vaikeaksi.

ei. Candyman oli monipuolinen hannoverori, joka kilpaili menestyneesti kenttäratsastuksessa. Ori oli sukunsa puolesta hyvin pitkälti kouluhevonen, mutta sen lahjakkuus esteratsastukseen huomattiin jo nuorena. Candyman oli pelkäämätön hyppääjä ja kielsi erittäin harvoin, minkä vuoksi se oli erinomainen kenttähevonen. Kouluradoilla ori oli hieman hätäinen, mutta sen ilmavat liikkeet nostivat pisteitä sen verran, että ne paikkasivat tarvittaessa pieniä rikkoja. Candyman kilpaili parhaimmillaan CIC3* kilpailuja ja kahmi itselleen useita sijoituksia. Ori loukkaantui 14-vuotiaana, jolloin sen hyppyura myös loppui. Candyman kilpaili kuntouduttuaan vielä kouluratsastuksessa Vaativa A sekä Prix St. Georges tason kilpailuja ja menestyi niissä kohtalaisen hyvin. Ori siirtyi täysin jalostuskäyttöön 17-vuotiaana ja sitä käytettiin niin kouluhevosten kuin kenttähevosten jalostukseen. Jälkeläisiä orille syntyi yhteensä 92 kappaletta, joista suurin osa Saksaan, mutta myös muutamia yksilöitä muualle Keski-Eurooppaan. Candyman periytti kolmea laadukasta askellajiaan sekä kimoa väritystään. Ori lopetettiin 20-vuotiaana ähkyn seurauksena.

ee. Strawberry oli pienehkö äksy tamma, joka ei tullut toimeen muiden kuin omistajansa kanssa. Tamma myytiin varsana halvalla sen pahan luonteen vuoksi ja varsan ostajakin oli aluksi Strawberryn kanssa vaikeuksissa. Ratsukko löysi kuitenkin yhteisymmärryksen vuosien mittaan ja pääsi kilpailemaan kouluratsastuksessa. Parhaimmillaan Strawberry kilpaili Intermediate I-luokkia, mutta menestys oli vaihtelevaa. Hyvin suorittaessaan ratsukko oli todennäköisesti palkintosijoilla, mutta tamman ailahteleva luonne aiheutti välillä tilanteita, ettei kilparadalle asti edes päästy tai sieltä poistuttiin kesken suorituksen. Omistajan joutuessa olkapääleikkaukseen ja tätä kautta pitkälle sairauslomalle, siirtyi Strawberry jalostuskäyttöön. Alunperin tamman oli tarkoitus siirtyä toiselle ratsastajalle, mutta Strawberry oli erittäin nirso niin ratsastajasta kuin käsittelijöistään, ettei yhteistyöstä lopulta tullut mitään. Tammalla tehtiin kaksi varsaa, mutta koska se periytti vahvasti niskoittelevaa luonnettaan ei sitä enempää käytetty jalostukseen. Eläkepäivillään omistaja harrasti tamman kanssa rennosti kouluratsastusta ja maastoilua kotitallilla, kunnes 25-vuotiaana Strawberry jouduttiin lopettamaan vanhuuden tuomiin vaivoihin.

Jälkeläiset

s. 15.10.2017 tamma Hyacinth Lee isä Heblos
s. 15.02.2018 tamma Yuppie Lee Ch, KTK-II isä Yaegar
s. 16.03.2018 ori Vandale Lee KRJ-I, HANN-I isä Vagabond
s. 03.07.2020 ori Mordgift Lee KRJ-I, HANN-I, YLA2, KV-II isä Mortchrist
s. 01.06.2021 tamma Tragisch Lee KTK-III, KRJ-I, KV-II isä Tragödie
s. 15.08.2024 tamma Fluffy Lee isä Flüchtig

Kilpailukalenteri

(40 sijoitusta, joista 8 voittoja + 1 KRJ-cup sijoitus)

07.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
11.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
15.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
15.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
16.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
16.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
18.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
19.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
19.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
20.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
20.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
25.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
25.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
26.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
26.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
28.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
28.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
30.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
30.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
03.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
04.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
05.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/50
05.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/50
06.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
07.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/50
09.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/50
21.12.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/34
21.12.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
23.12.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
23.12.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
24.12.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/34
24.12.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/16
26.12.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/34
26.12.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/37
01.01.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
02.01.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
03.01.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
07.01.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/91
07.01.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
09.01.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/91
31.10.2021 - KRJ-cup - Intermediate II - 15/159

Päiväkirja ja valmennukset

27.10.2020 // kouluvalmennus // kirjoittanut Assi

Ensimmäinen valmennettavani oli tänään hannovertamma Omppu ratsastajansa Oonan kanssa. Kaksikon lämmitellessä ravissa, kävimme samalla läpi hieman ratsukon historiaa. Oona kertoi tammansa olevan varsin neitimäinen tapaus, jonka kanssa varsinkin ohjastuntuman löytäminen ja sen hyväksyminen olivat välillä haaste. Sovimmekin, että treenaisimme tänään asetuksilla ja hakisimme tätä kautta hyvää tuntumaa. Aloitimme siirtymällä suurelle keskiympyrälle, jossa asetus olisi aina ulospäin askellajin ollessa käynti. Siirtymä laukkaan tapahtuisi suoristuksen kautta, jolloin myös asetus olisi sisälle. Alkuun Omppu vastusteli erityisesti käynnissä olevaa vasta-asetusta, mikä näkyi koko tamman kropassa jännittymisenä. Neuvoin Oonaa olemaan vahvana tukena ulkoavuillaan – tässä siis ympyrän sisäavuilla -, jotta Omppu uskaltaisi antaa periksi kyljestään ja taipua rehellisesti haluttuun suuntaan. Laukkakierrokset sujuivat jo nyt hyvin, Ompun oli selkeästi tänään helpompi taipua normaalin kaavan mukaan eli sisälle. Pikkuhiljaa Oona sai kuitenkin ulkoapunsa niin vakaiksi ja tamman tueksi, että Omppu alkoi rentoutua ja hakeutua rennompaan muotoon, jossa tamma uskalsi myös totella ratsastajansa ohjeita. Tämän harjoituksen onnistuttua otimme mukaan takaosakäännökset, joissa on myös erittäin tärkeä tukea liikettä paitsi väistättävillä avuilla, unohtamatta tukevia apuja. Kiitos alkutunnin harjoitteen, Omppu luotti nyt ratsastajaansa ja pienen hakemisen jälkeen saimmekin kokonaiset kierrokset takaosan ympäri. Alkutunnin hangoittelu ohjasotetta vastaan olikin poissa ja Oona pystyi vaikuttamaan ratsuunsa pienillä avuilla. Tähän olikin erittäin hyvä lopettaa tämänkertainen valmennus ja antaa ratsulle taputukset kaulalle.

01.06.2021 // Ompun viides varsa // kirjoittanut omistaja

Viides varsa maailmaan. Omppu on ollut Lobreden yksi suosituimpia siitostammoja, sillä jälleen kerran meille oli syntymässä tilausvarsa. Orina oli yksi lemppareitani Tragödie eli Körmy. Olin varoitellut varsanostajaa hieman tästä yhdistelmästä, sillä Körmykään ei ole luonteeltaan sieltä helpoimmasta päästä puhumattakaan Ompusta. Molemmat vanhemmat ovat kuitenkin menestyeet Grand Prix tasolla, joten laadukkaasti liikkuvaa varsaa odotettiin syntymään. Tamma oli siirretty jo kuukausi sitten varsomistalliin parin muun tamman kanssa ja laskettu aika alkoi olemaan kortilla. Omppu on aina synnyttänyt noin viikon yliajalla, joten olimme ajatelleet myös tämän tiineyden menevän yli. Hevostenhoitajalta tuli kuitenkin aamutallin yhteydessä soitto, että nyt täältä on varsa tulossa maailmaan. En ehtinyt edes siirtyä päätallilta varsomistallille kun tomera varsa oli löytänyt jo tiensä maailmaan. Ruunikko tammavarsa!

Varsa oli varsin tomera alusta asti ja ei kauaa mennyt ennen kuin se oli jaloillaan. Omppu ohjasi varsansa kokeneesti nisälle ja pian kuuntelimme jo maidon lutkutusta. Jäin seuraamaan uutta tulokasta hetkeksi ja mittailin sekä varsan, että Ompun lämmöt. Kun kaikki vaikutti olevan hyvin, siirryin vahtimaan videoyhteyden taakse, jotta tamma ja varsa saisivat olla rauhassa.

20.10.2021 // askellajien sisäisiä siirtymisiä // kirjoittanut omistaja

Muista ratsastaa huolellisesti jokainen puolipidäte! Tänään oli jumppapäivä. Tarkoituksena oli tehdä paljon askellajien sisällä muutoksia sekä hieman siirtymisiä. Omppu oli varsin energisellä päällä eikä meinannut alkuverryttelyssä kuunnella oikein mitään apuja. Ohjastuntumasta tamma nakkeli niskojaan ja pohkeesta se reagoi liikettä vain eteenpäin, muttei ollenkaan sivulle. Tein muutamia ympyröitä sekä useita voltteja, että pääsin taivuttelemaan Omppua ja pikku hiljaan tuntuma etuosaan rupesi tasoittumaan. Aloitin tekemään ravissa askellajin sisällä siirtymisiä. Ensiksi pätkä koottua ravia, minkä jälkeen hieman normaalia ravia ja sitten taas pätkä kootusti. Ompulla on hyvä kokoamiskyky, mutta se jännittyy erittäin herkästi jos ratsastaja jää pitämään kädellä yhtään liikettä vastaan. Tamman kanssa avainasemassa on miljoona puolipidätettä, jalka lähellä kylkeä sekä erittäin kevyt ja joustava tuntuma. Omppu suoritti tehtävän tasaisesti ja tuntuma säilyi hyvin eikä jännittyneisyydestä ollut tietoakaan. Vaihdoin kokoavan askellajin tilalle lisätyn ravin, joka kuuluu ehdottomasti tamman bravuureihin. Ensimmäinen lisäys meni hieman metsään kun Omppu yli-innokkaana rikkoi lupaavasti alkaneen lisäyksen laukalle. Seuraavalla kierroksella olin tarkempi ja lisäys onnistui toivotulla tavalla. Tamma venytti askeltaan pidemmäksi lisäämättä vauhtia ja oli rento niin niskasta kuin kropastaan. Vuorossa oli pienet välikäynnit ennen laukkatehtäviä.

Laukassa halusin lähteä hakemaan vielä enemmän kokoamista ja alkuun tehtiin ravin tapaan muutama koottu-normaali-koottu-normaali laukkapätkä. Laukassa Omppu oli ajoittain jännitynyt ja nousi edestä kokoavien pätkien aikana, jolloin takaosa ei tullut oikein rungon alle ja kokoaminen jäi puutteelliseksi. Toistin tehtävän usemman kerran, ennen kuin sain tamman rentoutumaan ja kokoamaan itseään rehellisesti. Seuraavaksi lähdimme tekemään laukkapiruetteja, joita varten laukan kokoamisastetta piti vielä hieman nostaa. Omppu oli tähän mennessä jo saatu hyvin rentoutumaan ja hain saman rentouden säilymistä koko piruetin läpi. Tamma suoritti pirutetit hyvin, mutta etenkin ensimmäisillä kerroilla tahti piruetin loppupuolella tuli hieman kiireiseksi ja sitä kautta niskan rentous alkoi katoamaan. Toistojen kautta Omppu kuitenkin tuli takaisin tasaiselle tuntumalle ja rentous pirueteilla löytyi molempiin suuntiin.

Loppuverryttelyssä tein tamman kanssa vielä temmonmuutoksia ravissa. Ratsastin Omppua pidemmällä ohjastuntumalla ja ympyröillä hain pientä yliasetusta, jotta saisin ratsun varmasti taipumaan kunnolla. Tamma oli tässä kohtaa jo rento sekä avuille vastaanottavaisempi. Omppu kuunteli huolellisesti pohjeavutkin, jotka olivat alkuratsastuksesta olleet hukassa. Kun tamma oli rennon letkeä ja tasainen ratsastaa, siirsin sen ravista käyntiin ja annoin vapaat ohjat. Loppukäynnit lähdimme kävelemään maneesin ulkopuolelle syysauringon paisteeseen.

02.06.2023 // piaffe-passage siirtymisiä // kirjoittanut omistaja

Vuorossa oli koulutreeni Ompulla, jossa keskitymme piaffe-passage siirtymisiin. Harjoituksen tarkoituksena oli kehittää hevosen lihaksistoa, ryhtiä ja keskittymiskykyä sekä hienosäätää piaffe-passage liikkeiden välisiä siirtymiä sulaviksi ja tasapainoisiksi. Alkuverryttelyssä varmistimme, että Omppu on hyvin lämmitelty ja rento suustaan, sillä rentous oli ajoittain tamman kanssa hukassa siirtymiä tehdessä. Teimme paljon käynti- ja raviympyröitä, voltteja ja sulkutaivutuksia, jotta Omppu saatiin kropasta notkeaksi. Valmentajan oppien mukaan muistelin, että minun tulee pitää yllä jatkuva ja pehmeä tuntuma tamman suuhun sekä keskittyä istumaan syvällä satulassa.

Aloitimme aluksi piaffesta. Tehtävänä oli ratsastaa käynnissä uraa pitkin ja aloittaa piaffe lyhyen sivun keskellä. Omppu oli suustaan ja kropastaan rennon oloinen, mutta jopa liian, sillä tamma oli erittäin hidas jalalle. Ensimmäisellä yrityksellä piaffe oli laiskaa ja poljenta heikon puoleista. Jouduin avustamaan raipalla muutaman ensimmäisen kerran, ennen kuin reaktiota alkoi syntyä myös ratsastajan jalasta. Muutaman toiston jälkeen Omppu vihdoin heräsi todellisuuteen ja alkoi tekemään hyvää piaffea, jossa oli sekä energiaa, että rytmiä. Seuraavaksi siirrymme passageen. Piaffe oli hyvin valmistellut jo Omppua ja siirtyminen passageen oli melko kivutonta. Passage säilyi paremmin aktiivisena ja ilmavana. Ajoittain Omppu painoi hieman kättä vasten, mutta muutaman puolipidätteen avulla tamma ryhdistäytyä ja paine ohjien päässä keveni.

Kun passageen sekä piaffeen oli löytynyt hyvä rytmi, oli aika siirtyä siirtyminen. Kuten osasin jo alkutreenin perusteella ennustaa, alkoi Omppu painamaan kättä vasten siirtymisissä. Tamma naksutteli hampaitaan epätyytyväisesti ja samalla tajusin puristavani itse polvella. Korjattuani omaa istuntaa, vaihtui allani hevonen. Omppu suoritti välittömästi siirtymiset mukisematta ja rennosti, etuosa kevyenä. Tein passage-piaffe-passage siirtymiä niin uralla kuin keskihalkaisijalla, eikä ongelmia ilmennyt. Omppu suoritti tehtävää kuin vanha tekijä ja no sehän se olikin.

Onnistuneiden siirtymisten jälkeen siirryin ratsastamaan loppuverryttelyjä. Annoin tammalle pidempää ohjaa ja annoin sen ravata isompaa ravia eteen, sillä kokoaminen oli vaatinut sen kropalta paljon. Omppu oli rennon letkeä ja muutaman minuutin ravailujen jälkeen siirsin sen käyntiin. Lähdimme kävelemään loppukäynnit tallipihan ympäri, sillä tamma oli päivän viimeinen ratsastettava.