Tragödie
ei meriittejä
Rotu ja sukupuoli | Hannover, ori |
Säkäkorkeus, väri | 176cm, Musta |
Syntynyt | 30.06.2017, 8v |
Rekisterinumero | VH18-011-0066 |
Omistaja | VRL-11983, Lobrede |
Kasvattaja | Adam Albrecht, Saksa |
Painotus | Kouluratsastus |
Koulutustaso | Grand Prix, 80cm |
virtuaalihevonen / kuvat © BK-horses, thank you!
“Dieses Pferd ist ein Monster! Es kommen über auf den Mensch! Es ist aufgeregt für kopf!”, lause jonka Körmyn edellinen omistaja sanoi antaessaan hevosen riimunnarun käteeni. Mitäpä muutakaan voisi odottaa sanottavan, kun hevonen oli puoli ilmaiseksi saatu ja viimeiset puoli vuotta ainakin pihan perällä seissyt. Körmy päätyi meille vähän sattuman kautta kun kaverini ohimennen mainitsi yhdestä hyvä sukuisesti isosta orista, joka on sekaisin päästään ja johon kukaan ei enää koske, teuraaksi menossa varmaan lähiaikoina. Sisäinen “haasta itsesi ja osta se hevonen” heräsi ja pian olin jo soittanut sekä päättänyt ostaa hevosen, josta en tiennyt muuta kuin nimen. Naurettavan halpa hevonen sukuun nähden, mutta saa nähdä saako siitä hevosta vai ei. Jos ei ratsua niin ainakin hevonen on sen verran hieno, että sitä kehtaa pihankoristeenakin pitää.
Körmy on suuri, musta köriläs, jota ensisilmäyksellä voi katsoa pelottavana. Körmy on ori, joka osaa ottaa tilanteen haltuun ja vallata arvojärjestyksessä ensimmäisen paikan, minkä vuoksi sen kanssa on todella tärkeää pitää selvät rajat. Körmy ei ole pahan luontoinen, mutta auktoriteettia orilla on enemmän kuin kellään muulla hevosella tallissa ja mikäli aamutallissa hevoset kolisuttaa kaltereita ja Körmy potkaisee kaviollaan seinään, hiljenee talli hetkessä. Körmyn kanssa täytyy olla tappavan rauhallinen, hevosystävällinen ja ennen kaikkea napakka.
Hoitaessa Körmy on omaa laatuaan ja sen kanssa joutuu alkuun tappelemaan rajat. Ori kokeilee rajojaan ja tällöin hoitajan tulee tarkasti ilmaista, mitkä asiat eivät ole ok. Kun Körmyn kanssa neuvottelut on saatu päätökseen, on ori oikea kainalokaveri, joka haluaa koko ajan rapsutuksia ja huomiota. Taluttaessa Körmyllä tulee olla aina ketju turvan päällä, sillä ori ei pahemmin kunnioita pelkkää riimua. Orilla on omat mielipiteet aina menosuunnasta, mutta päättäväisellä asenteella se kulkee käsittelijän perässä, eikä valita kohtalostaan.
Suomi-Körmy-Suomi sanakirja on paksuudeltaan erittäin paksu. Orin käyttöjärjestelmä poikkeaa reilusti normaalista hevosesta ja alkuun ratsastus voi olla melkoista hakemista, varsinkin kun ratsun mieli on ailahteleva. Körmyn kanssa on tehtävä yhteistyötä, eikä orin kanssa kannata riitaantua. Kannuksilla potkiminen tai raipan käyttö saa Körmyn näkemään punaista ja ratsastaja löytää itsensä nopeasti maan tasalta. Ori on yritteliäs ja osaava hevonen, mutta ei tee mitään ilmaiseksi, eikä myöskään helpoimman kautta. Asioita joutuu sen kanssa hiomaan ajoittain kolme kertaa pidempään, mitä kenenkään muun hevosen kanssa menisi. Kun Körmyn saa toimimaan, on ori oikein mukava ja sen tasaisissa liikkeissä on mukava suorittaa tehtävää kuin tehtävää. Körmyllä on laaja liikerata, mutta isoista liikkeistä huolimatta ne ovat mukavat istua ja etenkin laukassa voi kuvitella istuvansa keinutuolissa.
Kilpailutilanteissa Körmy osaa toimia asiallisesti, mutta olla myös kirjaimellisesti täydellinen k*sipää. Ori matkustaa trailerissa sekä rekassa niin yksin kuin seurassakin, eikä aiheuta ongelmia lastaustilanteissa. Kilpailupaikalla Körmyn kanssa tulee olla aina sille tuttu käsittelijä, jotta ori pysyy siellä missä sen kuuluu olla. Vaikka Körmy onkin kotioloissa hiukan orimainen tapaus, ei se kilpailupaikalla pahemmin vilkuile tammojen perään. Verryttelyssä ori on kotioloihin verrattuna yleensä hieman hitaammin lämpenevä, mutta radalle päästessä Körmy syttyy ja osaa näyttää parhaat puolensa.
Sukutiedot
i. Teichbinse hann, trn, 171cm evm |
ii. Techo hann, tprn, 172 cm evm |
iii. Tonavo |
iie. Echa |
||
ie. Margerite hann, rt, 165 cm evm |
iei. Merlot |
|
iee. Rosalie |
||
e. Zitronella hann, m, 167 cm evm |
ei. Zabec hann, m, 169 cm evm |
eii. Zitrus |
eie. Ava |
||
ee. Annabella hann, rn, 164 cm evm |
eei. Albert |
|
eee. Bella Dia |
i. Teichbinse oli tummanruunikko kouluori, joka niitti mainettaan Grand Prix radoilla. Orilla oli lennokkaat liikkeet ja erinomainen kokoamiskyky, minkä vuoksi piaffe, passage ja piruetit kuuluivat kouluradoilla sen vahvuuksiin. Teichbinse oli varma suorittaja ja tämän vuoksi luotettava kilpakumppani. Ori toimi moitteettomasti kaikilla eri ratsastajilla ja vaihtoi kotia useamman kerran uransa aikana. Teichbinse teki pitkän kilpailu-uran ja starttasi viimeiset ratansa kunnioittavasti 21-vuotiaana. Jalostukseen oria ei loppujen lopuksi ehditty käyttämään kuin omistajaperheen omille tammoille, sillä se kuoli tapaturmaisesti alle puoli vuotta kilpauran loputtua kun tarhakaveri potkaisi oria ja sen jalkaan tuli paha murtuma. Jälkeläisiä syntyikin lopulta kaksi kappaletta, joista molemmat ovat tänä päivänä kilpailleet Grand Prix. Ori periytti parhaiten hyvää kokoamiskykyä ja lennokkaita liikkeitään.
ii. Techo oli tummanpunaruunikko läsipää kouluhevosori. Techo ei ollut mikään liikeihme, minkä vuoksi sen kauppahinta varsana oli hyvin alhainen, vaikka sukutaulu olikin täynnä laadukkaita suoritushevosia. Ori päätyi siittolaan omistajan tyttären kouluratsuksi sekä siitosoriksi. Omistaja kantakirjasi Techon saaden toisen palkinnon ja käytti tämän jälkeen sitä kaikille omille tammoilleen muutaman vuoden ajan, jolloin varsoja orille syntyi vajaa kaksikymmentä. Techo oli kuitenkin hyvin orimainen ja kotonakin vaikea käsitellä, minkä vuoksi se ei sopinut juniori-ikäiselle lapselle kilpahevoseksi. Ori lopulta päädyttiin ruunaamaan, jotta se olisi rauhallisempi. Techo ei kuitenkaan koskaan ollut helppo hevonen, vaikka ruunauksen myötä orimaisuus hävisi. Ori kisasi Vaativa B ja A luokkia useamman vuoden vaihtelevalla menestyksellä, muttei sähäkän luonteensa vuoksi päässyt etenemään korkeammalle tasolle. Kehuja ori sai aina sen hyvästä kokoamiskyvystä ja pyörivästä laukasta, joita se periytti myös jälkeläisilleen. Ori lopetettiin jo 13-vuotiaana pahan syväkoukistajan vamman vuoksi, josta kuntoutuminen olisi ollut hankalaa.
ie. Margerite oli kovan suvun suorittajatamma ja erinomainen siitoshevonen. Tamma syntyi menestyvään kouluratsastustalliin ja sen lahjakkuus huomattiin jo maitovarsana, joten normaaliin tapaan kun varsat myytiin vuotiaana, ei Margeritea myyty. Tamma oli luonteeltaan selväpäinen ja rauhallinen, mutta silti herkkä, mikä teki siitä erinomaisen kouluhevosen. Margeriten ratsuttaja kehui sitä jo heti ensimmäisten ratsastuskertojen jälkeen erittäin lupaavaksi, eikä osunut väärään. Tammalle valittiin osaava ratsastaja kilpailuttamaan sitä ja Margerite kehittyi systemaattisesti kohti Grand Prix ratoja. Tamma oli hyvä suorittaja ja kilpaili useamman kauden Grand Prix tasolla sijoittuen ja voittaen usein. Margerite kuitenkin loukkaantui lastauksessa ja eläinlääkärin arvio oli, ettei tamma kestäisi enää raskasta treenaamista ja kilpailukäyttöä. Margerite siirrettiin jalostuskäyttöön ja se sai yhteensä kuusi jälkeläistä, jotka perivät hyvin sen rauhallista luonnetta. Tamma oli erinomainen emätamma ja hoiti varsansa aina hyvin, toimien myös muutamaan otteeseen orpovarsoille keinoemona. Margerite jouduttiin lopettamaan 20-vuotiaana viimeisen varsan jälkeen kun jälkeiset eivät tulleet ajallaan ja tamma sai pahan kohtutulehduksen.
e. Zitronella oli valtaosan elämästään siitoshevosena, sillä tamma oli tapaturma-altis, eikä se koskaan ehtinyt kilparadoille asti. Tamma ostettiin suoritushevoseksi, mutta heti ratsutuksen alettua se sai itselleen jännevamman, jonka kuntoutukseen meni 1,5 vuotta ja kaikki nuorten hevosten kilpailut jäivät kisaamatta. Vammasta toivuttuaan Zitronellaa lähdettiin treenaamaan kohti vaativia kouluratsastuskilpailuja ja tamma ehdittiinkin kouluttaa Vaativa B-tasolle asti. Kuitenkin ennen ensimmäistä kilpailustarttia Zitronella liukastui, jonka seurauksena se sai vasempaan takajalkaan hankosidevamman. Vamman laajuus oli pieni, mutta omistaja teki tässä kohtaan päätöksen siirtää tamman ainakin pariksi vuodeksi jalostuskäyttöön. Zitronella oli kuitenkin erinomainen periyttäjä ja jätti hyvä rakenteisia, suuria varsoja, minkä vuoksi jalostusura jatkui, eikä tammaa enää lähdetty ratsastamaan. Zitronella varsoi yhteensä kuusi kertaa, joista jokainen jälkeläinen on kilpaillut Grand Prix tasolla vähintään muutaman startin, joten tammasta voidaan puhua erinomaisena periyttäjänä. Zitronella kuoli 17-vuotiaana laitumelleen, eikä kuolinsyystä ole varmuutta.
ei. Zabec oli ruotsalaissyntyinen musta hannoverori, joka myytiin kuitenkin vuoden ikäisenä Tanskaan kouluratsastaja pariskunnalle. Orin alku-ura kilpahevosena ei ole mitenkään mairitteleva ja Zabecin tulokset eivät antaneet kuvaa, että kyseessä olisi laadukkaaseen suorittajasukuun syntynyt hevonen. Iän myötä orin suoritukset kuitenkin parantuivat ja 14-vuotiaana ja se nousi kilpailemaan Grand Prix radoille asti. Mitään maailman cupin suorittajaa orista ei siltikään tullut, mutta kolmen laadukkaan askellajin ansiosta se kuitenkin keräsi itselleen sijoituksia. Oria ei koskaan suoranaisesti tarjottu jalostukseen, mutta siitä otettiin oriasemalla pakasteita talteen ja jälkeläisiä syntyi lopulta 22 kappaletta. Zabecin jälkikasvusta vain muutama päätyi kilpailemaan vaativammalla tasolla. Ori lopetettiin 23-vuotiaana kotitallillaan vanhuuden tuoman jäykkyyden vuoksi.
ee. Annabella oli kuvankaunis ruunikko läsipää. Tamma myytiin huutokaupassa viisi vuotiaana kalleimpana tammana, sillä se edusti hienoa suorittaja sukua. Annabellasta tulikin kilpahevonen ja se kilpaili useita vuosia Intermediate I ja II tasolla. Tamma starttasi myös muutamia Grand Prix tason startteja, mutta tulostaso pysyi heikkona, joten se palasi kisaamaan hieman helpompia ohjelmia. Annabella ei ollut suoranaisesti mikään menestyinen hevonen, sillä se oli liikkeiltään melko vaatimaton. Tulostaso oli kuitenkin tasaista, vaikka tamma harvoin sijoittuikin. Annabellalla siirrettiin jalostukseen 15-vuotiaana, mutta se sai vain yhden varsan. Ensimmäisen varsan jälkeen tamma ei enää tiineytynyt, minkä vuoksi se palasi takaisin kisaradoille vaativalla tasolla. Annabella kisasi 23-vuotiaaksi asti, jonka jälkeen se siirtyi elämään eläkepäiviään. Tamma lopetettiin vuotta myöhemmin kun pitkä kilpaura alkoi painamaan jaloissa ja Annabellan liike muuttui liian kankeaksi. Tamman menetys oli sen pitkäaikaiselle omistajalle paha paikka ja Annabellan menetyksen myötä omistaja luopui kokonaan hevosharrastuksesta.
Jälkeläiset
s. 02.03.2018 | ori Tommy Lee | emä Dereyalé |
s. 01.06.2021 | tamma Tragisch Lee KTK-III, KRJ-I | emä Applemania |
s. 01.07.2021 | ori Traumatisch Lee KTK-III | emä Käuferin |
s. 06.02.2022 | ori Traumbild Lee KTK-I | emä Entdeckungsreisende |
Kilpailukalenteri
(40 KRJ-sijoitusta, joista 10 voittoja+ 1 cup-sijoitus)
01.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30 02.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30 03.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30 04.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30 05.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30 06.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30 07.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30 08.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30 08.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30 10.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30 11.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30 11.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30 13.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30 13.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30 15.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30 15.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30 16.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/40 16.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30 18.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30 19.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/40 |
19.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30 20.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30 20.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30 21.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30 22.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30 24.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30 24.02.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30 01.03.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30 01.03.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30 02.03.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30 03.03.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30 06.03.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30 10.03.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30 13.03.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30 13.03.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30 14.03.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30 19.03.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30 24.03.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30 27.03.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30 30.03.2018 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30 31.07.2021 - KRJ-cup - Grand Prix - 9/87 |
Päiväkirja ja valmennukset
25.02.2018 // kouluvalmennus // kirjoittanut omistaja
Musta, iso, jykevähkö puoliveriori oli tänään valmennettavana ja aiheena oli laukkatyöskentely. Ratsukko oli verrytellyt ennen valmennusta itsenäisesti, jotta pääsisimme käyttämään valmennukseen tarkoitetun puolituntisen mahdollisimman tehokkaasti. Aloitimme laukassa aluksi siirtymisillä ja tehtävänä oli tehdä siirtymiset aina pitkän sivun alussa ja lopussa niin, että päädyt mentiin myötälaukkaa ja suorat vastalaukkaa, jolloin mukaan saatiin myös vaihtotehtävä mukaan. Körmy oli alkuun hieman tahmean oloinen ja laukannostot olivat vaivaisen näköisiä. Ori luimisteli ja lähti liikkeelle hitaasti, eikä energisesti kuten toivoin. Pyysin ratsastajaa päästämään ohjaa hieman pidemmäksi ja rentouttamaan jalkaa, jottei painetta suuhun tai kylkiin olisi liikaa. Körmy rentoutui hieman ja nostot paranivat. Laukka itsessään oli hyvin pyörivää ja hevosen muoto oli hieman pitkä, mutta kuitenkin riittävä, jotta niska pysyi orin kropan korkeimpana kohtana.
Siirtymiset jätettiin pois ja koska Körmy oli hieman tahmean oloinen niin lähdimme tekemään lävistäjillä laukkalisäyksiä. Lävistäjän lopussa suoritettiin pieni kokoaminen ja laukanvaihto. Ensimmäisillä lisäyksillä ori lähti hyvin pohkeesta eteen, mutta hyytyi ennen pitkän sivun loppua. Muutaman suorituskerran jälkeen ori vertyi ja lisäykset paranivat kerta kerralta. Lävistäjän lopussa tuleva kokoaminen onnistui ratsukolta hienosti ja laukanvaihdot olivat täsmällisiä sekä puhtaita. Lopuksi ratsastettiin vielä muutamat laukanvaihtosarjat joka toisella askeleella. Körmy oli tässä kohtaa jo hyvin kuulolla ja suoritti heti ensimmäisellä kerralla sarjavaihdot huolellisesti ja puhtaasti. Tehtävä toistettiin vielä kerran onnistuneesti, minkä jälkeen ratsukko sai jäädä suorittamaan loppuverryttelyjä itsenäisesti.